vrijdag 18 december 2015

De kerstgedachte gaat verder dan je naasten

Sinterklaas is vertrokken en de lampjes verschijnen in rap tempo in de buurt. Kerst, een tijd met familie en vrienden, met lekker eten, met een mooie boom en quality time. Van jongs af aan leren we dat het een moment is om extra stil te staan bij wat en vooral wie je hebt in je leven. Vaak is men zich ook meer bewust van wat anderen niet hebben en hoe gelukkig we moeten zijn met de vrijheid en geborgenheid die we vinden in een land als Nederland. Gedachtes (en hopelijk ook wat geld) gaan uit naar de armen, daklozen, naar mensen in of uit oorlogsgebieden (ook degenen die zelf niks hebben met kerst) en elk ander persoon die het moeilijk heeft.
Geweldige actie, maar kijk ook verder, ook na de kerst
Dat is natuurlijk heel goed maar ik moet elk jaar ook denken aan al die gekapte bomen die later verbrand worden (broeikas anyone?) en alle geslachte dieren. Heb je ooit eens goed gekeken hoeveel "kerst"vlees er verschijnt in de winkel? Vaak met een houdbaarheidsdatum nog voor de kerst.
Een schijntje van de hoeveelheid "kerst"vlees die in de supermarkt verschijnt

Al jaren eten wij alleen nog scharrel, en liever nog biologisch vlees. Deze kerst merkte ik opeens op dat ik met kerst al mijn principes eigenlijk laat varen. Opeens gaat het alleen om eten, eten en nog eens eten. Vooral lekker eten trouwens, bijzonder eten, even wat anders dan anders. We eten bij mijn familie vaak wild maar ik heb eigenlijk geen idee of dat ook werkelijk uit het wild komt of uit het hertenkampje ofzo. Gelukkig krijg ik sinds kort Jamie Magazine en daarin las ik over de Keuken van het Ongewenste Dier. Een geweldig initiatief om dieren die wegens veiligheid en overlast worden afgemaakt te verwerken voor consumptie.
Keuken van het Ongewenste Dier© 
Hoewel het eten van een My Little Pony burger gevoelsmatig weerstand bood, en het eten van een Amsterdamse duif een onsmakelijk beeld opwekte van een vogel met maar 1 voet die zijn hele leven snackbar voedsel, kots en vuil heeft gegeten, vond ik de schipholgans geniaal! Al die gansen rond schiphol, die hun hele leven in vrijheid hebben doorgebracht, in theorie van veld naar veld in de natuur hebben geleefd, dat is toch een mooi stukje vlees. Eentje die ik met meer plezier hoop te eten dan een wildzwijn uit een kweekbos, een kalf die zijn eerste maanden in een doos zonder zijn moeder heeft moeten leven of zo'n misselijkmakend uitziende plofkip.
Pictures speak volumes
© voedzo.nl
Mocht je ook opzoek zijn naar een bijzonder stukje vlees, kijk dan eens bij de Keuken van het Ongewenste Dier. Naast een geplukte gans, gevulde gans en ganzen fond, hebben ze ook bitterballen en krokketten van gans, paarden, duiven en rivierkreeft uit de Amsterdamse gracht (who knew?!). Doe goed voor meer dan alleen je naasten en houdt dat vast na de kerst!
Boompjes in de groei -
©
Adopteer een kerstboom
En als je dan toch al bezig bent met bewust, kijk dan ook een keertje bij Adopteer een Kerstboom. Wij hebben al jaren dezelfde kunstkerstboom. Ik ben van mening dat het een stuk milieuvriendelijker is om 10 jaar een plastic kerstboom te hebben dan elk jaar 3 weken een echte in je huis te zetten en die daarna bij het grofvuil te dumpen. Alleen weet ik niet helemaal zeker of dat waar is. Wat zou het effect zijn op de natuur om een kunstkerstboom te moeten verwerken bij het afval? Ik blijf er wel bij dat het belachelijk is om zoveel bomen te kappen voor die paar weken in huis. En wat dacht je van al die bomen die niet eens worden verkocht?! 
Gelukkig hoorde ik van een vader op school over Adopteer een Kerstboom. Hier kan je een biologische kerstboom kopen, mee naar huis nemen en begin januari geef je 'm weer terug. De boom gaat terug naar de kwekerij, daar zetten ze 'm weer terug in de grond, hij wordt een jaarlang verzorgt en als je wilt kan je dezelfde boom (ja echt!) het volgende jaar weer op komen halen! Hoe mooi is dat!!
Zo kan het natuurlijk ook - notmartha.org

En als de milieuvriendelijkheid van een geadopteerde boom jou niet overhaalt, denk dan aan jezelf. Deze bomen zijn biologisch, dat betekent zonder kunstmest en zonder chemische bestrijding. Vooral dat laatste is best wel prettig voor een boom die uiteindelijk toch een paar weken in jouw huis staat.

Dit zou iedereen moeten doen! 

Dus denk er eens over na, kijk verder dan je naasten, maak er een mooie tijd van en vooral

Geniet ervan! 

Prettige feestdagen allemaal!

(Toevallig net na het posten van deze blog zapte ik langs radio 1 waar ik hoorde dat het meest gekochte stukje wild vlees in Nederland konijn is, en het meest verkochte konijn in een kooitje heeft geleefd die niet groter was dan de pagina waarop hij geadverteerd wordt. Think about it.)

Waar sta jij bij stil deze kerst? 

 

zaterdag 28 november 2015

Emotionele rollercoasters

Volgens Lotte sneeuwt en regent het, en volgens mij heeft ze gelijk. Het is een beetje gek weer buiten maar de zon komt alweer door. Dit doet mij denken aan Canada waar ik drie geweldige maanden heb mogen vertoeven alweer bijna 5 jaar geleden! De weersvoorspelling voor Edmonton staat nog altijd op mijn iPad. Om jaloers op te zijn! Wouter vroeg gisteren nog "Waarom verhuizen we niet daarheen?". De weersvoorspelling in de provincie Alberta mag in deze tijd van het jaar koud zijn, op moment rond 2 graden, maar daarnaast is het ook vol zon. Ik vond het heerlijk daar. Veel sneeuw, ontzettend koud (ik zat er van januari tot maart) maar zonnig. Wat een contrast met Nederland. Vaak niet zo heel koud, weinig tot geen sneeuw en grijs met vooral veel regen. Het is jammer dat ons fijne landje niet op een betere plek zit op de planeet, qua weer. Ik ben al lang blij dat onze huiskamer grote ramen heeft en op de zuidkant zit, en dat de feestdagen eraan zitten te komen. Dat maakt het donkere weer dan wel weer gezellig.

Lotte mocht kiezen hoe hij eruit kwam te zien :) 


Met alle kindjes uit mijn nabije familie hebben we de intocht gekeken op tv. De dag erna zijn we met zijn viertjes naar de intocht van Sint in Amsterdam geweest. Daar stonden, wegens het slechte weer, niet zoveel kindjes en de pepernoten werden dan ook met handenvol uitgedeeld. Koud, nat maar gezellig. Na meer dan een uur wachten kwam Sinterklaas. Helaas had die geen oog voor de kinderen in het straatje waar we stonden. Een keer knipperen en hij was voorbij. Lotte was wel een beetje teleurgesteld maar al die pepernoten en de rest van de pietenstoet (vooral die op grote friese paarden) maakten dat al snel goed.
Sindsdien hebben we al 2 keer schoenen gezet met hunnebedsteen natuurlijk (zie voor uitleg het Sinterklaasjournaal) en nu heeft Lotte gister nog op school haar schoentje mogen zetten. De juf vertelde nog al giebelend dat die kinderen dat meteen vergaten en dan heel verrast waren als ze maandag op school opeens iets in een schoentje hadden. Nou dat zal wel, maar mijn kind was vanochtend ontzettend boos en verdrietig. We moesten haar vertellen dat de school dicht was en dat ze toch echt niet in haar schoen kon gaan kijken. Wat een emotionele rollercoaster is dit feest!

Lotte heeft trouwens de kunst van het blazen door haar lippen om een paardengeluid te maken, geperfectioneerd. Om gek van te worden! Elke 10 seconden is het alsof er een paard in de woonkamer staat.

Fijn weekend!

maandag 16 november 2015

Marsepein, geraffineerd suikervrij met agave

Mijn deurbel verklaarde het snoepgoed seizoen officieel voor geopend dinsdag. Ik was juist op dat moment mijn kindjes naar bed aan het doen, eerder dan normaal, dus het kwam helemaal niet uit. Daarnaast vind ik het heel moeilijk om zakjes geraffineerde suiker aan andermans kinderen uit te delen terwijl de mijne dat niet mogen wegens de giftige eigenschappen. Sorry lampionenkindjes.

Met sinterklaas alweer in Nederland (volg je wel het sintjournaal? Zo leuk!) werd het weer tijd voor pepernoten. Het deeg ligt nu in de koelkast zodat Lotte en ik morgen tig kleine balletjes kunnen rollen. Het is een iets ander recept dan al op de site te vinden is en daarnaast nog een glutenvrije versie. We zullen morgen het resultaat zien.

Nu kan je aan de slag met dit hele simpele marsepein recept. 
Een variant met nog natuurlijker suiker vind je hier.
Maar eerlijk gezegd smaakt deze veel lekkerder :)

Marsepein van agave

Marsepein met agave, ik geloof dat ik de helft zelf op heb gegeten!
150 gram amandelmeel
100 gram agavesiroop (licht)
1 theelepel amandelextract
eventueel een pure chocolade reep en bakpapier

Meng het amandelmeel, de agave en de amandelextract door elkaar.
Lepel de marsepein op een stukje plasticfolie. 
Wikkel de plastic strak om de marsepein, maak er een rolletje van.
Laat de marsepein een nachtje in de koelkast liggen.
Gebruik het daarna om zo op te peuzelen of:

Leg de marsepein in de vriezer.
Knip een stukje bakpapier ter grote van een bord. Leg deze deze erop, om te voorkomen dat je de marsepein er straks niet af krijgt.
Smelt de chocola in een kom boven een pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt.
Giet de chocola over een met bakpapier beklede bakplaat.
Haal de marsepein uit de vriezer, haal het plastic eraf en steek aan beide kanten een vorkje erin.
Gebruik de twee vorkjes om de marsepein door de chocola te rollen.
Leg de marsepein op het bord en leg deze terug in de vriezer.
Rol de marsepein eventueel nogmaals door de chocola.

Bewaar de marsepein in de koelkast tot de dag van gebruik.

Met een scherp mes kan je de marsepein prima in stukjes snijden.

Geniet ervan! (want het is zo op ;)

vrijdag 30 oktober 2015

Ondersteboven stoofperen taart recept, suiker uit fruit, glutenvrij metstoofperen recept

Hoewel ik eind augustus uit principe nog geen pepernoot wilde eten, heeft het herfstweer mij nu toch overgehaald. Mijn oudste dochter zeurt sinds kort voor koekjes en snoepjes. Als ze het heeft over snoepjes dan is mijn antwoord standaard: Noem 1 snoepje en ik zal erover nadenken. (Ze heeft echt geen idee wat snoep is, behalve dat het lekker zou moeten zijn.) Koekjes is moeilijker maar gezien dat we bijna nooit koekjes in huis hebben, bakken we af en toe samen iets. Dit keer wilde ik een speculaastaartje maken. Gezien het recept in mijn AH kookboek vroeg om amandelspijs, en dat gemaakt wordt met gemalen amandel, leek het mij een ideaal moment om te proberen een glutenvrij speculaastaartje te maken. Helaas bleek het amandelmeel op. Toen is het dit geworden. Niet helemaal een speculaastaartje maar wel heel lekker!
Candida dieet vriendelijk.

Ondersteboven stoofperentaart, geraffineerd suikervrij en glutenvrij

Klein taartje voor 6 tot 8 personen




Benodigd:

3 stoofperen (zie recept onderaan)
100 gram boekweitmeel
50 gram geraspte kokos
1/2 tl soda
1 eetlepel speculaaskruiden
100 gram roomboter, ongezouten, op kamertemperatuur
1 rijpe banaan
100 gram ongezoete appelmoes (bv de biologische appelmoes van de AH)
2 eieren

15 cm springvorm


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een stukje bakpapier over de bodem van de springvorm en zet de rand erop. Vet de rand in met een beetje (kokos)olie. Knip een strook bakpapier en plak deze rondom de binnenkant.

Snijdt de stoofperen in plakjes en leg deze op de bodem van de spingvorm. Je kan een leuk patroon maken maar dat hoeft niet. Zorg wel voor een even dikke laag overal. Zet opzij.

Voeg de boekweitmeel, geraspte kokos, speculaaskruiden en soda samen in een middelgrote kom. Roer door elkaar.

Gebruik een staande mixer met garde, of een handmixer om de banaan te pureren.
Voeg de boter erbij en mix tot een luchtig geheel.
Mix 1 voor 1 de eieren erdoor en als laatste de appelmoes.

Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet het appelmoes mengsel erbij.
Begin in het midden te roeren met een garde. Roer eerst het midden glad en roer daarna het meel van de zijkanten erbij.
(Als dit compleet onduidelijk is, voeg dan het meel langzaam en al roerend bij het appelmoesmengsel. Mocht je het al bij elkaar hebben, roer dan gewoon totdat het glad is. De kans op klontjes is dan wel aanwezig.)

Giet het beslag in de springvorm. Strijk het glad met de achterkant van een lepel en zet het in het midden van de voorverwarmde oven.

Bak de taart 35 minuten, of totdat deze terugveert als je erop drukt.

Laat de taart afkoelen in de vorm.
Haal de rand van de vorm eraf, leg een bordje bovenop en keer het taartje om op het bordje. Trek voorzichtig de onderkant eraf.

Overgiet het taartje eventueel met een beetje maple syrup.

Stoofperen

6 stoofperen
3 verse vijgen
1 grote kaneelstok
rasp van een 1/2 citroen
1 steranijs
4 kruidnagels
1 pimentkorrel

Schil de stoofperen en zet ze in een pan. Ze moeten allemaal naast elkaar passen.
Was de vijgen en snijdt in vieren.
Lepel de binnenkant eruit en voeg deze toe aan de pan. Doe de schil er ook in.
Voeg de citroenrasp en alle kruiden erbij.
Zet de peren onder water en laat deze op laag vuur een uurtje pruttelen.

Wil je de peren bewaren?
Doe de peren in een glazenpot.
Overgiet met het kookvocht maar laat de kruiden eruit, anders wordt de smaak te sterk.
Sluit af en bewaar in de koelkast.
Beperkt houdbaar.  

Kijk jij al uit naar de feestdagen? Of moet je er nog niet aan denken?











vrijdag 23 oktober 2015

Kruidcake recept, geraffineerd suikervrij, lactose vrij, glutenvrij

Meer dan twee jaar geleden heb ik een kruidencake recept geplaatst. Eergister werd mij gevraagd of dat recept wel klopte, of ik niet een foutje had gemaakt in de hoeveelheden. Ik stond versteld van het recept. Ik kon me werkelijk niet voorstellen dat daar een lekkere kruidcake uit ontstond. Ik beweerde dat het suikervrij was, maar er ging 300 ml (bijna een colablikje merkte mijn hubby op) diksap in! Daarnaast vroeg het om amandelpoeder... wat is amandelpoeder?? Ik neem aan amandelmeel maar echt zeker weet ik het niet. Ik ben toen maar eventjes snel de keuken in gedoken en heb met 2,5 jaar meer ervaring in suikervrij ed. een nieuw recept gemaakt.
Er gaan veel kruiden in deze cake, zo'n 4 eetlepels. Hoe meer geraffineerd suiker, hoe minder werkelijk smaak je nodig hebt. Obviously is het omgekeerde ook het geval dus vandaar de grote hoeveelheid kruiden.
Makkelijker, lekkerder, en deze is geraffineerd suikervrij, ook al vind ik ongezoete appelmoes ook geen vorm van suiker maar appelstroop wel, en ook nog gluten- en lactosevrij!


Kruidcake, geraffineerd suikervrij, lactosevrij, glutenvrij



Ingredienten

250 gram boekweitmeel
1/2 tl baking soda
3 tl gemberpoeder
4 tl kaneelpoeder
2 tl gemalen anijs
1/2 tl peper
1 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl noodmuskaat

3 eieren
55 gram kokosolie
350 gram appelmoes
20 druppels Greensweet stevia
2 el appelstroop


Doe de kokosolie in een hoge beker en zet deze in heet water om het vloeibaar te maken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Verfrommel een stuk bakpapier tot een bal en strijk het weer glad. Druk het bakpapier nu in een cakeblik.

Mix alle droge ingredienten samen in een middelgrote kom. Zet opzij.

Klop de eieren schuimig.
Voeg al kloppend geleidelijk de vloeibare kokosolie bij de eieren.
Voeg nu de appelmoes, stevia en appelstroop toe.
Klop 1 a 2 minuten tot een geheel.

Maak een kuiltje in het meel.
Voeg het ei mengsel bij het meel en roer tot een mooi beslag.

Tip: Begin met roeren in het midden en laat het vocht zelf het meel mee trekken van de rand.

Giet/schep het beslag in het blik en strijk het enigszins vlak.

Bak de cake 45 minuten in het midden van de oven.
De cake kan in het blik af koelen maar hij valt prima warm te snijden.

Bewaar deze cake luchtdicht ingepakt in de koelkast.







zaterdag 10 oktober 2015

Sourdough starter beginnen

Wat betreft eten maak ik eigenlijk alles zelf. Zonder moeite loop ik tegenwoordig langs de magnetron maaltijden, knors, honigs, conimex, koekjes, snoepjes, ijsjes. Er zijn maar twee dingen die ik niet goed zelf kan maken en daardoor nog altijd kant en klaar koop. 
Eén: chocola. Prima te maken met honing maar het smaakt gewoon niet hetzelfde... 
Twee: brood.

Zuurdesem in de maak! 

Hoewel hubby mijn zelfgemaakte brood lekker vindt, vind ik het niks. Het wordt niet zo luchtig, smaakt niet zo lekker en is heel snel oud waardoor ik elke dag vers brood moet maken. Teveel werk. Toch wil ik graag zelf brood maken (heb je wel eens gezien wat er allemaal in brood zit tegenwoordig?! Zelfs zuurdesem smaakt niet eens meer zuur en alles bevat bakken suiker en e-nummers!) 
Ik moest denken aan de Amish in de VS waar ik een aantal keer ben geweest. Deze mensen leven zonder moderne hulpmiddelen en zijn bekend om hun paard en buggys, hun quilts en houten meubels, en hun friendship bread. Voor dat laatste hebben ze een sourdough starter. Een heel handig goedje dat honderden jaren mee kan gaan en niet alleen brood kan helpen maken maar ook cake, pizzabodem en talloos ander eten. Met een sourdough starter cultiveer je bacterien en gisten die eten van de simpele suikers in meel en daarmee CO2 maken, ook wel dat waarmee het brood rijst. De Amish maken deze starter met meel, suiker en melk maar gezien ik geen melk drink en geen suiker eet, ben ik mijn starter begonnen met biologisch speltmeel en water. Ik ben nu 1,5 dag bezig en er zijn meer en meer bubbels te zien. Ik ben benieuwd of ik een goede starter kan maken en helemaal naar het brood wat daaruit voort komt!
Hopelijk kan ik binnenkort ook zelf lekker brood maken!

Hoe maak jij brood? Heb jij een eigen sourdough starter?


zaterdag 3 oktober 2015

Food fotografie cursus

Ooit heb ik mij aangemeld bij thuisafgehaald.nl als kok. Super leuke site waar je voor kostprijs eten kan kopen wat iemand anders over heeft, of speciaal voor jou heeft gekookt. Ik heb lang geleden op deze manier een paar taartjes verkocht maar ben het daarna weer een beetje vergeten. Af en toe krijg ik emails over activiteiten in de buurt speciaal voor thuisafgehaald koks. Meestal heb ik hier geen zin in. Ik hoef niet met tal van vreemden tapas te eten op een zaterdagmiddag. Vorige week kwam echter een aanbieding voor een kleine fotografie cursus in het maken van fatsoenlijke fotos van eten. Het werd gegeven door een echte kok en food fotograaf en kostte maar 15€. Die kans heb ik gegrepen want als er één ding is wat ik storend vind aan mijn eigen blog dan is het wel de fotos! 
Vandaag dus lekker een paar uurtjes in de 'college' banken gezeten met nog een leuk practicum erbij. De fotograaf begon met de mededeling dat food fotografie de moeilijkste vorm van fotografie is. Lastige start maar hij had gelukkig heel wat practische tips om toch een leuke foto te maken. 

Gelukkig had ik een ipad mee om nog even deze slechte foto mee te maken. 

Hoewel ik binnenkwam met het idee te willen leren goeie fotos te maken met mijn smartphone, liep ik eruit met de weet dat dat toch echt niet ging lukken en dat mijn spiegelreflex veel beter dienst doet. Helaas duurt het langer de foto op mijn blog te krijgen want ik moet ze dan eerst van mijn camera op mijn pc zetten. Ik had zelf een paar pannenkoeken gebakken voor de gelegenheid, omdat ik werkelijk niet kon bedenken hoe ik daar een mooie foto van kon maken. Volgende week zal ik het resultaat laten zien. Hopelijk gaat de kwaliteit van de fotos nu snel omhoog! Stay tuned ;)


Geen zin om te koken, kijk eens op thuisafgehaald.nl. Je krijgt heerlijk eten, het kost niet meer dan die ongezonde supermarkt pizza en je spreekt nog eens iemand uit je buurt!


Ps ik denk dat ik weer een opleiding ga volgen, heerlijk om weer even in de klas te mogen zitten!

vrijdag 25 september 2015

Candida dieët pannenkoeken recept, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij,maar nog steeds lekker!

Ben je bezig met een Candida dieet, of wil je gewoon gezonder eten? Dan hoef je zeker geen lekkere dingen te missen! Pannenkoeken zijn heel makkelijk zelf te maken, ook glutenvrij.
Ook op een Candida dieët kan je lekkere pannenkoeken eten
Dit is geen gemakkelijk dieët. Eten zonder suiker, ook geen natuurlijk suiker, is niet alleen lastig maar ook ontzettend vervelend. De eerste week vond ik het prima. Al die groenten waren eigenlijk wel lekker, en ik at al nooit zoveel fruit. Ik had gelezen van mensen die vertelden over afkick verschijnselen, op de grond willen liggen in een foetushouding en huilen om een brownie. Ik dacht toen nog, hoezo? Het valt toch wel mee? Nou de tweede dinsdag heb ik het geweten. Ik was blij dat Wouter een lange dag moest werken. Door de kids ben ik niet in een ongelukkig balletje gekrult onder de dekens en ook niet schreeuwend en gierend door de keukenkasjes gaan zoeken naar iets te eten. Maar wat had ik dat graag gewild! Vanaf dat moment roept mijn lichaam SUIKER SUIKER SUIKER!!! en dan vooral CHOCOLA CHOCOLA CHOCOLA!
Gelukkig heb ik er nog niet aan toegegeven behalve in de vorm van suikerrijkere groenten en ok kaas. Worteltjes, zoete aardappel, mozzarella, parmesaanse kaas. Daarnaast heb ik een potje stevia met "chocolade smaak" in huis gehaald. Daar doe ik het maar mee. Nog twee weken en dan heb ik een maand gedieet. Dan kijk ik wel weer verder.

Dit recept is prima voor een Candida dieet. Mocht je aan het einde van het dieet zijn dan kan je het combineren met Granny Smith appelmoes. Zo niet dan is het ook heerlijk met een grote schep yoghurt!

Opmerking over stevia:
Met stevia is de pannenkoek net iets lekkerder maar ik vind het zelf een ontzettend lastig product. Ik heb vele soorten stevia uitgeprobeerd en tot op heden vind ik alleen de druppels van Greensweet bruikbaar. (Mijn lokale natuurwinkel had een gratis tester!) 
Ik heb 20 druppels gebruikt voor dit beslag maar ik raad aan om de eerste pannenkoek zonder stevia te bakken. Even uitproberen en dan toevoegen wat jou lekker lijkt. Ik bak gewoon elke keer een pannenkoek, proef een stukje, en voeg dan weer iets bij het beslag totdat ik het lekker vind. Als je dan bijhoud hoeveel het was dan heb je het recept voor de volgende keer helemaal zoals jij het lekker vind!

Candida dieët pannenkoeken

Maakt ongeveer 8 kleine pannenkoeken.

1/2 kopje amandelmeel
1/4 kopje boekweitmeel
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 kopje yoghurt met Bifidobacterium lactis OF kokosmelk
1/2 - 3/4 kopje water
1 ei
ev. stevia (zie bovenstaande opmerking)
ev. kaneel of speculaaskruiden

Een theekopje is de juiste kop om deze hoeveelheden mee te meten.

Doe het meel, de bakpoeder en eventueel de kruiden en/of poeder stevia in een kom. Roer het goed door elkaar en maak dan een holletje in het midden.
Giet de yoghurt of kokosmelk, een 1/2 kopje water en eventueel vloeibare stevia bij het meel. Goed roeren tot een glad beslag.
Voeg het ei to en roer nogmaals tot een glad beslag. 
Mocht je het beslag te dik vinden, voeg dan een extra 1/2 kopje water toe.

Bakken in kokosolie zoals je gewend bent!

Tip: Nog gezonder? Rasp een courgette door het beslag.

Zit jij op het candida dieët of heb je dat gedaan? Laat het mij weten! Ik kan wel wat steun en goede tips gebruiken ;)




zondag 20 september 2015

Vage klachten door Nijeboer genen of candida?

Acht kilo in zeven maanden! Eraf dan wel, dat begrijp je. Dat krijg je met een baby, een peuter en een beter eetpatroon. Volgens mij is het niet het gevolg van weinig slaap en dat heb ik zeker op het moment. Een van de verschillende redenen waarom mijn bloggervakantie zo lang heeft geduurd. Op moment is mijn peutertje met papa op stap dus dat geeft mij net iets meer tijd, ook al verdwijnt de baby zojuist de keuken in en moet ik haar toch eventjes gaan ophalen.....

O gelukkig, ze zat alleen maar met haar hoofd in de wasmachine....
Ze is door water gekropen mocht je je afvragen of ik mijn kind met een lekkende luier laat rond kruipen ;)

Wat een beweeglijk typetje is het toch! Staat mij helemaal niet zo bij van de eerste.

Terugkomend op eten (O wacht, baby probeert iets van het balkon te gooien). Ik zat er laatst over te denken, hoe lang ik al bezig ben met anders leven en wat er allemaal veranderd is. Mocht je compleet niet geinteresseerd zijn in dit lange verhaal dan kan je ook doorskippen naar het eind.

Begin 2010 deed ik een onderzoekje in Drenthe naar ecologische waarden, wat men er toe beweegd een milieubewuste keus te maken. Ik ben toen bij veel verschillende mensen over de vloer geweest maar één man heeft mij op andere gedachte gebracht. Hij woonde in de buurt van een mega varkensstal en vertelde dat die biggen maar twee keer in hun leven zonlicht zien. Als ze er in gaan en als ze eruit komen. Nooit buiten, geen beweging, geeneens natuurlijk licht. Ik dacht toen, dat kan toch nooit gezond vlees zijn dan?? Sindsdien eet ik alleen nog biologisch of scharrelvlees en niet meer zoveel. We zijn toen flexitariërs geworden zoals dat tegenwoordig heet. (Tja ik doe de boodschappen en kook het eten dus hubby moest er ook aan geloven ;)

Begin 2011 ging ik naar Canada. Onderzoek doen naar oude Nederlandse migranten en de invloed van nieuwe media (internet, social media ed) op het contact met Nederland. Hiervoor was ik drie maanden bij de Nederlandse club in Edmonton te vinden tussen veelal 65+. (Ja het was heeeel leuk!) Daar leerde ik over chemische zoetstoffen (zoals aspartaam) en smaakversterkers. Eén mevrouw was heel erg allergisch en vertelde hoe vaak deze stoffen in voedsel verwerkt zitten, wat het met haar deed en waarom je dat niet moet eten. De chemische zoetstoffen niet omdat heel veel mensen er last van hebben en dat toch echt geen goede eigenschap is bij een chemische stof. De smaakversterkers worden gebruikt om het product minder duur te maken. Ze stoppen er minder in waardoor het niet meer zo lekker smaakt, maar dat krik je dan met een chemische goetje op. Joepie. Niet meer voor mij dus.

O wacht, baby eet iets van het balkon op.... ik geloof de afbladerende verf...

In 2012 werd mijn eerste dochter geboren. Dan ga je ook opeens veel beter nadenken. Geen speelgoed met geluid, geen grote dingen want we woonden (en wonen nog steeds) zo klein en liefst hout of stof, want we hadden net gelezen over het schadelijke plastic dat tegenwoordig in speelgoed zit verwerkt. Ik ken de plasticcodes nu al jaren uit mijn hoofd. De kleurstoffen waarbij staat dat ze een negatieve invloed op je kind leek ons, bewezen of niet, iets om te mijden. En de geraffineerde suikers moesten er natuurlijk ook uit dus we gingen anders eten en vooral anders snoepen. Andere soorten blogposts, met suikervrije koekjes en babytaart.

In 2014 kwam mijn tweede dochter en we hadden net een documentaire over schadelijke stoffen voor babys die via de moeder worden door gegeven. Ook wel, de hormoonverstorende stoffen. In Denemarken zijn veel van deze stoffen verboden in producten voor kinderen. In Nederland vinden ze dat er te weinig bewijs is. Schijnbaar wachten ze liever op de eerste ziektegevallen voordat ze actie ondernemen. Ik was toen al bezig met alle chemicalien uit huis te halen maar we hebben nu nog maar 1 chemisch product. Deodorant. Omdat ik nog niet helemaal weet hoe het anders moet. Verder is alles natuurlijk.

Mocht je je ooit afvragen wie ik ben, kijk maar in de supermarkt, drogist of speelgoedzaak (mits je weet dat ik in die winkel ben natuurlijk) en ik ben die dame die elke verpakking omdraait om de ingredienten te lezen, of de plasticcodes te zoeken en de Made in...

De laatste jaren is het alleen maar verder gegaan. Mijn moeder's battle voor goede gezondheid heeft geleid tot minder gluten en zicht op waar je wel niet allemaal allergisch voor kan zijn. Door haar heb ik geleerd anders na te denken over eten en meer te richten op eten dat goed voor je is.

En dan zijn we nu bij die Vage Klachten door Nijeboer genen. Ok ik geef hier bijna direct mijn moeder de schuld voor al mijn gezondheidsproblemen. Gelukkig heb ik daardoor altijd iemand die ik kan bellen en waarvan ik zeker weet dat ze mij begrijpt. We steunen elkaar denk ik. Ik heb die vage klachten al jaren, af en aan. Van chronische pijn in mijn linkerschouder en nek waar ze niks voor kunnen vinden, naar zo wazig zijn in je hoofd dat het lijkt alsof je wegvaagd en vanalles wat daar tussen zit.  
Een maand geleden begon het met iets dat leek op blaasontsteking. Nadat het na twee weken niet over was, toch even bij de huisarts laten checken. Ja er waren wat schimmelbacterien te zien, dus hierbij een antibiotica. Had ik dat maar nooit gedaan! Het hielp helemaal niks en een week later zat ik met nog veel meer vage klachten en spruw op mijn tong! Met alle kennis van de afgelopen jaren ben ik gaan googlen naar Candida. De veroorzaker van zowel blaasontsteking als spruw. Kijkend naar alle symptomen die daarbij kunnen komen, heb ik de zelfdiagnose voor Candida Overschot gemaakt.

Nu zit ik op het Candida Dieet en ben ik al meer dan een week geheel suikervrij aan het eten (ook geen fruit dus). Lastig maar niet onhaalbaar. Als er een kans bestaat dat die vage klachten nooit meer terug komen dan vind ik het de moeite waard! En misschien hebben die Nijeboer genen er dan wel niks mee te maken :)

Herkent iemand dit proces? Heeft iemand nog tips voor een Candida vrij leven?





vrijdag 26 juni 2015

Super snel lekker en gezond ijs recept met maar 2 ingredienten!Lactosevrij, suikervrij, zonder ei

In commercieel ijs zit vaak veel suiker, chemische ingredienten en slechte kleurstoffen. Gelukkig heb ik een simpel, snel recept bedacht dat heel lekker ijs maakt. Het smaakt een beetje naar sorbetijs maar minder waterig. Je hebt maar 2 ingredienten nodig en een foodprocessor of blender die ijs kan malen. Het is daarnaast lactosevrij, suikervrij en zonder ei! Mijn dochtertje vindt het heerlijk en ze mag altijd zelf een smaakje kiezen. 
Gezond ijs, echt waar!


Dit ijs kan je sneller maken dan de tijd die het kost om naar de ijscowinkel of supermarkt te gaan!

Ik heb hier het recept voor drie smaken namelijk chocola, bosvruchten en mango maar je kan heel veel smaken maken. Als je de basics door hebt, kan je experimenteren met andere ingredienten.

Dit recept maakt genoeg voor 2 personen. Dit kan mijn kleine hakmolen het beste aan. Mocht je een echt grote foodprocessor hebben dan kan je het recept verdubbelen.
Even mixen en klaar!

Gezond ijs 

Hoeveelheid: 2 personen
Tijd: 5 minuten (echt waar!)

Chocoladeijs
Benodigd:
2 rijpe bananen
2 eetlepels cacao
1/2 kopje bevroren blauwe bessen

Bosvruchtenijs
Benodigd:
1 rijpe bananen
1 eetlepel cacao
250 gram bevroren bosvruchten

Mangoijs
Benodigd:
2 rijpe bananen
250 gram bevroren mango 

Werkwijze:
Doe de bananen en eventueel de cacao in de foodprocessor en pureer tot een glad beslag.  
Geen stukjes meer te zien

Het is belangrijk dat de banaan helemaal vloeibaar is. Dit is het vocht waarmee je het bevroren fruit kan mixen.
Voeg het bevroren fruit erbij en mix tot glad ijs. Dit duurt maar max een minuut. Niet door blijven mixen want dan smelt het ijs weer door het draaien.
We hadden wat stukjes in het mangoijs gelaten, lekker!
Het lekkerste is om het ijs meteen op te eten.
Mocht het iets te vloeibaar zijn geworden, schep het dan in een vriezerbestendig bakje en zet een half uur in de vriezer. Haal het eruit en roer het goed door. Zorg dat je de randen goed schraapt. Zet het eventueel nogmaals 30 minuten in de vriezer.
Het is niet zo lekker om het ijs lang te bewaren omdat het heel hard wordt en kristaliseerd.
Lekker op eten dus!

Je hebt vast wel door wat de basis is van dit ijs. Een kwestie van 1 of 2 rijpe bananen en bevroren fruit. Hiermee kan je dus eindeloos varieren.
Ik gebruik 2 bananen als ik het ijs wat zoeter wil hebben, en 1 als ik niet wil dat de banaan gaat overheersen.
Probeer ook eens nootjes toe te voegen aan het eind, of pureer een paar munt blaadjes mee bij het chocoladeijs bijvoorbeeld.

Met de hittegolf in volle gang kan je lekker vaak verantwoord genieten van een ijsje!

En denk je dat je nu vaker ijs gaat eten? Welke smaak ga jij proberen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...