Soesjes bleken super simpel te maken. Laat je dus niet tegenhouden door het idee dat het veel werk is want dat is het niet. De vulling erin krijgen is ook heel makkelijk.
Het soesjesdeeg is trouwens een klassieker, behalve de speltmeel. Dit geeft het wel een hele lekkere smaak. Je kan ze ook prima zonder vulling eten.
De vulling is gemaakt met banaan en avocado en zonder toegevoegd suiker.
(Spelt)soesjes met chocolade vulling
Maakt minstens 40 medium soesjes
Benodigdheden:
Soesjes:
- 100 gram melk
- 100 gram water
- 100 gram roomboter
- 100 gram (spelt)meel
- 4 eieren
- snuf zout
Vulling:
- 2 rijpe avocados
- 2 rijpe bananen
- 4 eetlepels raw cacaopoeder of 6 eetlepels gewone cacaopoeder
- kom en spatel
- Bakplaat met bakpapier
- Mixer
- Spuitzak
- Spuitmondje (maakt niet zoveel uit welke zolang deze maar stevig is met een opening kleiner dan 1 cm)
SOESJES
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en zet opzij.
Doe het water, de melk, en de boter in een steelpan en verwarm tot de boter gesmolten is.
Houdt de pan op matig vuur en giet het meel en het zout erbij.
Roer goed door met een spatel totdat het meel is gebakken, ongeveer 2 minuten.
Door te blijven roeren wordt het een samenhangend deeg |
Doe het deeg in een kom en voeg de eieren 1 voor 1 bij het deeg. Spatel het ei er goed door tot een samenhangend deeg voordat je de volgende erbij doet.
Goed roeren totdat het weer een homogeen deeg is. |
Pak een spuitzak en doe hem in een glas waarbij je de zijkanten over het glas heen duwd of rol de zak over je hand.
Vul de zak met het deeg, draai het uiteinde op totdat het niet verder kan en knip het puntje eraf.
Spuit rondjes ter grote, en hoogte van een colaflesdopop het papier. Houdt ze een stukje uit elkaar.
Het hoeft niet heel mooi maar wel allemaal even groot |
Zet de bakplaat ongeveer 20 minuten in de oven totdat de soesjes mooi bruin zijn. Haal ze er niet te vroeg uit want dan zakken ze in.
Door het spelt worden ze donkerder dan normale soesjes |
Laat de soesjes afkoelen en maak ondertussen de vulling.
VULLING
Doe de avocados en de bananen in een kom en mix op hoog totdat het goed gemengd is en er (bijna) geen klonten meer in zitten. Ik gebruik altijd mijn staande mixer met de draadgarde. Mocht je geen draadgarde op een mixer hebben, prak dan de banaan en de avocado van tevoren met een vork.
Voeg de cacao toe en mix nog een paar minuten op hoog door.
Doe de vulling in een spuitzak met het spuitmondje erop.
Heb je een plastic spuitzak waar de punt van afgeknipt moet worden, knip dat een klein puntje eraf, doe het spuitmondje in de zak en duw deze zo goed mogelijk omlaag. Doe daarna de vulling erin.
Pak een afgekoeld soesje en druk het spuitmondje aan de onderkant in het midden erin.
Als je de soes goed vast hebt, dan kan je voelen als deze vol zit. Hij zet dan een beetje uit.
Goed gevuld dus pas op met eten ;) |
Laat de soesjes minstens 30 minuten koelen in koelkast. Haal ze er 15 minuten voor serveren uit.
Heb jij nog een lekkere vulling zonder toegevoegd suiker? Laat het weten via de commentaren. Eet smakelijk!
hoelang kun je de soezen bewaren? (gevuld.)
BeantwoordenVerwijderenHoi Wietske,
VerwijderenDe soezen blijven een paar dagen goed in de koelkast in een afgesloten trommel. Ze zijn vers wel het lekkerst.
Je kan de soezen, als ze nog niet gevuld zijn, ook invriezen mits je ze niet plet natuurlijk. Even laten ontdooien voordat je ze vult en dan meteen serveren. Ik zou ontdooide soesjes niet te lang meer bewaren.
Ik hoor graag wat je er van vindt! Mvg Yasmijn
Ik kan het recept niet bekijken.wat zijn de hoeveelheden en verhoudingen die ik moet gebruiken? Gr malou
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenHi Malou, Vervelend dat je het recept niet kan zien. Welk medium gebruik je als ik vragen mag? Misschien kan ik er nog iets aan doen. De verhouding is 100 gram melk, 100 gram water, 100 gram roomboter, 100 gram speltmeel, 4 eieren en een snuf zout. Maakt ongeveer 40 soesjes.
Verwijderen