vrijdag 30 oktober 2015

Ondersteboven stoofperen taart recept, suiker uit fruit, glutenvrij metstoofperen recept

Hoewel ik eind augustus uit principe nog geen pepernoot wilde eten, heeft het herfstweer mij nu toch overgehaald. Mijn oudste dochter zeurt sinds kort voor koekjes en snoepjes. Als ze het heeft over snoepjes dan is mijn antwoord standaard: Noem 1 snoepje en ik zal erover nadenken. (Ze heeft echt geen idee wat snoep is, behalve dat het lekker zou moeten zijn.) Koekjes is moeilijker maar gezien dat we bijna nooit koekjes in huis hebben, bakken we af en toe samen iets. Dit keer wilde ik een speculaastaartje maken. Gezien het recept in mijn AH kookboek vroeg om amandelspijs, en dat gemaakt wordt met gemalen amandel, leek het mij een ideaal moment om te proberen een glutenvrij speculaastaartje te maken. Helaas bleek het amandelmeel op. Toen is het dit geworden. Niet helemaal een speculaastaartje maar wel heel lekker!
Candida dieet vriendelijk.

Ondersteboven stoofperentaart, geraffineerd suikervrij en glutenvrij

Klein taartje voor 6 tot 8 personen




Benodigd:

3 stoofperen (zie recept onderaan)
100 gram boekweitmeel
50 gram geraspte kokos
1/2 tl soda
1 eetlepel speculaaskruiden
100 gram roomboter, ongezouten, op kamertemperatuur
1 rijpe banaan
100 gram ongezoete appelmoes (bv de biologische appelmoes van de AH)
2 eieren

15 cm springvorm


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een stukje bakpapier over de bodem van de springvorm en zet de rand erop. Vet de rand in met een beetje (kokos)olie. Knip een strook bakpapier en plak deze rondom de binnenkant.

Snijdt de stoofperen in plakjes en leg deze op de bodem van de spingvorm. Je kan een leuk patroon maken maar dat hoeft niet. Zorg wel voor een even dikke laag overal. Zet opzij.

Voeg de boekweitmeel, geraspte kokos, speculaaskruiden en soda samen in een middelgrote kom. Roer door elkaar.

Gebruik een staande mixer met garde, of een handmixer om de banaan te pureren.
Voeg de boter erbij en mix tot een luchtig geheel.
Mix 1 voor 1 de eieren erdoor en als laatste de appelmoes.

Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet het appelmoes mengsel erbij.
Begin in het midden te roeren met een garde. Roer eerst het midden glad en roer daarna het meel van de zijkanten erbij.
(Als dit compleet onduidelijk is, voeg dan het meel langzaam en al roerend bij het appelmoesmengsel. Mocht je het al bij elkaar hebben, roer dan gewoon totdat het glad is. De kans op klontjes is dan wel aanwezig.)

Giet het beslag in de springvorm. Strijk het glad met de achterkant van een lepel en zet het in het midden van de voorverwarmde oven.

Bak de taart 35 minuten, of totdat deze terugveert als je erop drukt.

Laat de taart afkoelen in de vorm.
Haal de rand van de vorm eraf, leg een bordje bovenop en keer het taartje om op het bordje. Trek voorzichtig de onderkant eraf.

Overgiet het taartje eventueel met een beetje maple syrup.

Stoofperen

6 stoofperen
3 verse vijgen
1 grote kaneelstok
rasp van een 1/2 citroen
1 steranijs
4 kruidnagels
1 pimentkorrel

Schil de stoofperen en zet ze in een pan. Ze moeten allemaal naast elkaar passen.
Was de vijgen en snijdt in vieren.
Lepel de binnenkant eruit en voeg deze toe aan de pan. Doe de schil er ook in.
Voeg de citroenrasp en alle kruiden erbij.
Zet de peren onder water en laat deze op laag vuur een uurtje pruttelen.

Wil je de peren bewaren?
Doe de peren in een glazenpot.
Overgiet met het kookvocht maar laat de kruiden eruit, anders wordt de smaak te sterk.
Sluit af en bewaar in de koelkast.
Beperkt houdbaar.  

Kijk jij al uit naar de feestdagen? Of moet je er nog niet aan denken?











vrijdag 23 oktober 2015

Kruidcake recept, geraffineerd suikervrij, lactose vrij, glutenvrij

Meer dan twee jaar geleden heb ik een kruidencake recept geplaatst. Eergister werd mij gevraagd of dat recept wel klopte, of ik niet een foutje had gemaakt in de hoeveelheden. Ik stond versteld van het recept. Ik kon me werkelijk niet voorstellen dat daar een lekkere kruidcake uit ontstond. Ik beweerde dat het suikervrij was, maar er ging 300 ml (bijna een colablikje merkte mijn hubby op) diksap in! Daarnaast vroeg het om amandelpoeder... wat is amandelpoeder?? Ik neem aan amandelmeel maar echt zeker weet ik het niet. Ik ben toen maar eventjes snel de keuken in gedoken en heb met 2,5 jaar meer ervaring in suikervrij ed. een nieuw recept gemaakt.
Er gaan veel kruiden in deze cake, zo'n 4 eetlepels. Hoe meer geraffineerd suiker, hoe minder werkelijk smaak je nodig hebt. Obviously is het omgekeerde ook het geval dus vandaar de grote hoeveelheid kruiden.
Makkelijker, lekkerder, en deze is geraffineerd suikervrij, ook al vind ik ongezoete appelmoes ook geen vorm van suiker maar appelstroop wel, en ook nog gluten- en lactosevrij!


Kruidcake, geraffineerd suikervrij, lactosevrij, glutenvrij



Ingredienten

250 gram boekweitmeel
1/2 tl baking soda
3 tl gemberpoeder
4 tl kaneelpoeder
2 tl gemalen anijs
1/2 tl peper
1 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl noodmuskaat

3 eieren
55 gram kokosolie
350 gram appelmoes
20 druppels Greensweet stevia
2 el appelstroop


Doe de kokosolie in een hoge beker en zet deze in heet water om het vloeibaar te maken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Verfrommel een stuk bakpapier tot een bal en strijk het weer glad. Druk het bakpapier nu in een cakeblik.

Mix alle droge ingredienten samen in een middelgrote kom. Zet opzij.

Klop de eieren schuimig.
Voeg al kloppend geleidelijk de vloeibare kokosolie bij de eieren.
Voeg nu de appelmoes, stevia en appelstroop toe.
Klop 1 a 2 minuten tot een geheel.

Maak een kuiltje in het meel.
Voeg het ei mengsel bij het meel en roer tot een mooi beslag.

Tip: Begin met roeren in het midden en laat het vocht zelf het meel mee trekken van de rand.

Giet/schep het beslag in het blik en strijk het enigszins vlak.

Bak de cake 45 minuten in het midden van de oven.
De cake kan in het blik af koelen maar hij valt prima warm te snijden.

Bewaar deze cake luchtdicht ingepakt in de koelkast.







zaterdag 10 oktober 2015

Sourdough starter beginnen

Wat betreft eten maak ik eigenlijk alles zelf. Zonder moeite loop ik tegenwoordig langs de magnetron maaltijden, knors, honigs, conimex, koekjes, snoepjes, ijsjes. Er zijn maar twee dingen die ik niet goed zelf kan maken en daardoor nog altijd kant en klaar koop. 
Eén: chocola. Prima te maken met honing maar het smaakt gewoon niet hetzelfde... 
Twee: brood.

Zuurdesem in de maak! 

Hoewel hubby mijn zelfgemaakte brood lekker vindt, vind ik het niks. Het wordt niet zo luchtig, smaakt niet zo lekker en is heel snel oud waardoor ik elke dag vers brood moet maken. Teveel werk. Toch wil ik graag zelf brood maken (heb je wel eens gezien wat er allemaal in brood zit tegenwoordig?! Zelfs zuurdesem smaakt niet eens meer zuur en alles bevat bakken suiker en e-nummers!) 
Ik moest denken aan de Amish in de VS waar ik een aantal keer ben geweest. Deze mensen leven zonder moderne hulpmiddelen en zijn bekend om hun paard en buggys, hun quilts en houten meubels, en hun friendship bread. Voor dat laatste hebben ze een sourdough starter. Een heel handig goedje dat honderden jaren mee kan gaan en niet alleen brood kan helpen maken maar ook cake, pizzabodem en talloos ander eten. Met een sourdough starter cultiveer je bacterien en gisten die eten van de simpele suikers in meel en daarmee CO2 maken, ook wel dat waarmee het brood rijst. De Amish maken deze starter met meel, suiker en melk maar gezien ik geen melk drink en geen suiker eet, ben ik mijn starter begonnen met biologisch speltmeel en water. Ik ben nu 1,5 dag bezig en er zijn meer en meer bubbels te zien. Ik ben benieuwd of ik een goede starter kan maken en helemaal naar het brood wat daaruit voort komt!
Hopelijk kan ik binnenkort ook zelf lekker brood maken!

Hoe maak jij brood? Heb jij een eigen sourdough starter?


zaterdag 3 oktober 2015

Food fotografie cursus

Ooit heb ik mij aangemeld bij thuisafgehaald.nl als kok. Super leuke site waar je voor kostprijs eten kan kopen wat iemand anders over heeft, of speciaal voor jou heeft gekookt. Ik heb lang geleden op deze manier een paar taartjes verkocht maar ben het daarna weer een beetje vergeten. Af en toe krijg ik emails over activiteiten in de buurt speciaal voor thuisafgehaald koks. Meestal heb ik hier geen zin in. Ik hoef niet met tal van vreemden tapas te eten op een zaterdagmiddag. Vorige week kwam echter een aanbieding voor een kleine fotografie cursus in het maken van fatsoenlijke fotos van eten. Het werd gegeven door een echte kok en food fotograaf en kostte maar 15€. Die kans heb ik gegrepen want als er één ding is wat ik storend vind aan mijn eigen blog dan is het wel de fotos! 
Vandaag dus lekker een paar uurtjes in de 'college' banken gezeten met nog een leuk practicum erbij. De fotograaf begon met de mededeling dat food fotografie de moeilijkste vorm van fotografie is. Lastige start maar hij had gelukkig heel wat practische tips om toch een leuke foto te maken. 

Gelukkig had ik een ipad mee om nog even deze slechte foto mee te maken. 

Hoewel ik binnenkwam met het idee te willen leren goeie fotos te maken met mijn smartphone, liep ik eruit met de weet dat dat toch echt niet ging lukken en dat mijn spiegelreflex veel beter dienst doet. Helaas duurt het langer de foto op mijn blog te krijgen want ik moet ze dan eerst van mijn camera op mijn pc zetten. Ik had zelf een paar pannenkoeken gebakken voor de gelegenheid, omdat ik werkelijk niet kon bedenken hoe ik daar een mooie foto van kon maken. Volgende week zal ik het resultaat laten zien. Hopelijk gaat de kwaliteit van de fotos nu snel omhoog! Stay tuned ;)


Geen zin om te koken, kijk eens op thuisafgehaald.nl. Je krijgt heerlijk eten, het kost niet meer dan die ongezonde supermarkt pizza en je spreekt nog eens iemand uit je buurt!


Ps ik denk dat ik weer een opleiding ga volgen, heerlijk om weer even in de klas te mogen zitten!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...