maandag 14 oktober 2013

Mini Herfst limoen cheesecakes

Dit keer vond ik het tijd voor een iets minder makkelijk recept. Deze mini taartjes vergen een goed aantal ingredienten en wat tijd maar zijn natuurlijk heerlijk met een herfstige smaak ;)

Mini herfst limoen cheesecakes

Dit recept maakt 24 mini taartjes of 6 grote



Ingredienten

150 gram country cookies of biscuitjes
2 eetlepels golden syrup (te koop bij de sligro, ook wel kandijstroop in het nederlands maar dat heb ik nog nergens gezien)
50 gram boter

45 gram geraspte kokos
65 ml kokendheet water
25 gram suiker
10 gram maizena
10 gram bloem
1 eidooier
150 ml melk
Rasp van 1/2 limoen

5 eetlepels roomkaas
5 eetlepels oersuiker (gedroogde gemalen rietsap) of poedersuiker
3 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel kruidnagel gemalen

 4 grote aardbeien of 6 kleine, verdeeld in 24 stukjes
Vers gemalen chili (optioneel)

Mini muffinvorm of een gewone



Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de holten van de muffinvorm in met crisco of als je dat niet hebt boter. 

Smelt de boter in een pan, neem van het vuur en roer de stroop erdoor. Laat even staan.
Maak ondertussen koekkruimels door deze te vermalen in een keukenmachine of door ze in een afsluitbaar boterhamzakje te doen en er met de deegroller overheen te rollen.
Roer de kruimels door het botermengsel.

Verdeel het koekkruimelbeslag over de holten van het muffinblik. Druk het goed aan met je duim zodat het een kommetje wordt. Het hoeft niet super netjes. In geval van het grote muffinblik kan je de bolle kant van een lepel gebruiken.

Bak de bodempjes 8-10 minuten blind in de oven, totdat ze een beetje bruin kleuren. Bij de minimuffins is het niet nodig om blinde vulling aan te brengen. Bij de grote muffins moet dat wel. Doe hiervoor een beetje aluminiumfolie of verfrommeld bakpapier als tweede huid over de taartbodems en vul met gedroogde bonen. 
Laat de bodempjes minstens 10 minuten afkoelen in de vorm.

Doe de kokos in een kom en schenk er het kokend water overheen. Laat 10 minuten staan.

Meng in een andere kom de suiker, maizena, en bloem. Roer de eidooier erdoor. 

Breng de melk tot kookpunt in een steelpan. Voeg dit al kloppend geleidelijk aan het bloemmengsel toe. Voeg de melk niet te snel toe, dan ontstaan er klonten en klop goed door. Als er een beetje klontjes overblijven is dat niet erg.

Giet het melkmengsel terug in de pan en klop op matig vuur totdat het bindt. Dit gebeurt heel opeens, draai het vuur dan meteen omlaag en blijf kloppen totdat het een gladde dikke vla is geworden. 
Neem de pan van het vuur en roer de kokos en de limoen erdoor. 
Bevochtig een stuk bakpapier en dek hiermee de kokosvla af. 
Laat het geheel goed afkoelen.

Maak de topping vlak voordat je gaat serveren.
Klop de roomkaas los. 
Voeg de suiker en specerijen toe.
Klop het geheel tot een mooi glimmend room.

Haal de bodempjes voorzichtig uit de vorm
Verdeel de kokosvla erover.
Schep een theelepeltje room op elk taartje en leg daarop een aardbei.

Maak de taartjes af door wat kokos en eventueel (maar sterk aan te raden) vers gemalen chilipeper erover te strooien.

Maak er iets moois van!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...