maandag 16 december 2013

Geraffineerd suikervrij gingerbread recept met speltmeel

Dit suikervrije gingerbread recept gemaakt met speltmeel is stevig genoeg om mee te bouwen en bros genoeg om heerlijk van te smullen! De grade c maple syrup en kokosbloesemsuiker geeft het een heerlijke warme smaak zoals je verwacht bij gingerbread terwijl het zorgt voor een prachtige goude kleur. Het beste gingerbread dat ik ooit heb gemaakt, suikervolle meegerekend. Echt het proberen waard dus!



De zoektocht naar suikervrij snoepgoed was zo goed bevallen dat ik maar door ga voor de kerst. Elk jaar opnieuw denk ik dat het super leuk is om een gingerbread huis te maken. Na vele gefaalde recepten omdat de koek uitliep, teveel rees of gewoon niet lekker was, kwam er meestal geen huisje te staan met kerst. 
Een jaar en heel wat ervaring verder leek het mij een goed moment om niet alleen een goed gingerbread recept te bedenken maar ook zonder geraffineerd suiker. 
Om mezelf op weg te helpen heb ik een tijdje gegoogled en MarthaStewart.com bekeken. De laatste is een geweldige site voor crafts, recepten, how to's en minder risicovol om uit te proberen.

Er zijn trouwens vele prachtige exemplaren van gingerbread huizen te zien online en bijbehorende templates. Ik maak zsm mijn eigen tutorial als ik een suikervrije lijm heb bedacht en uitgeprobeerd. Nu dus alleen even het recept.


SUIKERVRIJE GINGERBREAD MET SPELTMEEL 
(ideaal voor huisjes maar ook lekker als gewoon koekje)

Genoeg voor 3 kleine huisjes of een heleboel koekjes!

Droog:
400 gram speltmeel en 50 gram extra om uit te rollen
1/2 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
1/4 theelepel bakpoeder
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kaneel
3/4 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel zwarte peper
3/4 theelepel zout

Overig:
115 gram roomboter (dit kan niet vervangen worden, dan werkt het recept niet)
50 gram kokosbloesemsuiker
1 groot ei
275 gram grade C maple syrup (205 ml)

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn.

Voeg alle droge ingredienten in een kom en roer door elkaar. Zet opzij.

Doe de boter en suiker in een grote kom. Klop elektrisch tot een lichte luchtige massa, ongeveer 8 minuten.
Voeg het ei erbij samen met een eetlepel meelmix. Klop tot het ei is opgenomen. Giet de maple syrup erbij en mix 3 minuten op hoge snelheid.

Blijf op lage stand mixen en voeg de meelmix er beetje bij beetje bij. 
Het deeg blijft vochtig en plakkerig. 

Strooi een laag speltmeel over een snijplank en schep de helft van het deeg erop. Rol het deeg met de hand door het meel tot een bal. Zorg dat de deegbal goed omgeven is door meel en leg deze daarna in een schone kom. 
Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg en leg deze bovenop de eerste. 
Dek de kom af met plastic (of nog beter beeswrap) en laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk bakpapier bestrooid met meel. Strooi meel over het deeg en de deegroller. 
Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Snijdt er koekjes of muren en daken uit.

Leg de uitsnedes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Ze zetten heel weinig uit dus ze kunnen redelijk dicht bij elkaar. Zet de plaat 15 minuten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak het gingerbread 15 minuten of tot het goudbruin is en stevig maar niet te bruin aan de randen.

Laat de koeken afkoelen op de bakplaat buiten de oven.

Google gingerbread house templates als je een richtlijn wilt hebben voor een huisje!

Maak er iets moois van!













1 opmerking:

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...