dinsdag 27 augustus 2013

Snelle veelzijdige koekjes taartbodem, hoeft niet gebakken mag wel

Recept van de week

Deze taartbodem kan je bakken maar het hoeft niet en de ingredienten heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Dat maakt hem ideaal voor als je even snel iets wilt maken, een vruchtengebakje ofzo, maar ook super voor kwarktaart, cheesecake of waar die bij ons thuis het meest voor wordt gebruikt: pumpkin pie.

Snelle veelzijdige taartbodem

Benodigdheden:
225 gram koekjes (zie hieronder)
60 gram boter

Meestal wordt deze bodem gemaakt met biscuitjes, maar dat betekent niet dat je het niet met een ander koekje zou kunnen maken. Country cookies, Digestives ed. geven wat meer structuur en smaak, ze zijn iets nootachtiger. Oreo cookies werken goed voor kindertaarten of chocolade liefhebbers. Bastognekoekjes geven een heel eigen smaak, heerlijk voor cheesecakes. Experimenteer!

Werkwijze
Neem je gekozen koekje en verkruimel deze. Dit kan in een hakmolen of food processor maar ook door de koekjes in een afsluitbaar plasticzakje te doen en er met de deegroller overheen te rollen.
Smelt de boter in een steelpan, voeg de koekkruimels erbij en roer totdat het een samenhangend deeg is geworden.

Neem je taartblik, dit kan een springvorm, vlaaivorm of iets geheel anders als een cupcakevorm zijn. Doe het deeg erin en smeer het met behulp van de achterkant van een lepel uit.

Laat de bodem minstens 30 minuten opstijven in de koelkast, ook als je deze daarna wilt bakken.

Blindbakken: Handig voor zeer natte vullingen (bijvoorbeeld verse vruchtentaartjes)
Verwarm de oven voor op 180 graden C. 
Leg een stuk aluminiumfolie als tweede huid over het deeg, zorg dat er aan beide kanten een stuk uitsteekt (niet aandrukken aan de buitenkant). Vul de hele bodem met bakbonen. Heb je deze niet dan kan je ook gedroogde bonen gebruiken.
Bak de bodem 8 minuten in de voorverwarmde oven. Haal daarna door middel van het uitstekende aluminiumfolie de bonen eruit. Draai de bodem 180 graden in de oven en bak nog 4 minuten.
Druk met de bolle kant van een lepel eventuele opgepofte delen weer in.
Laten afkoelen voordat de vulling erin gaat.

Niet bakken (bijvoorbeeld kwarktaart of cheesecake)
Na het opstijven de vulling erin doen en verder laten opstijven.

Bakken (bijvoorbeeld pumpkin pie of appelgebak)
Zolang de vulling geen dunne vloeistof is of gaat afgeven tijdens het bakken (zoals bij verse rode vruchten) hoeft deze bodem niet voorgebakken te worden. Na het opstijven kan de vulling erin en kan de taart gebakken worden zolang als de vulling nodig heeft. \

Maak er iets moois van!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...