vrijdag 17 mei 2013

Hoe maak ik: Appeltaart, vers, heerlijk en echt niet moeilijk!

Hoe maak ik:

Appeltaart, simpel, vers en heerlijk!Niet lang geleden zie ik tegen een vriend "Iedereen kan toch appeltaart bakken..." Het tegendeel was in dat gezelschap heel snel bewezen, oeps! Bakken is voor mij puur natuur, niet moeilijk, eitje, met de pap lepel ingegoten zoals dat heet. Een van mijn eerste (gekoesterde) herinneringen is samen met mama cake bakken. In ons keukentje in "de Valkenkamp" hielp ik haar dan met melk afmeten en mixen. De mixer van toen gebruik ik nu nog. Hij is wat vergeeld, er zijn wat stukjes afgebroken en voor het zware werk is hij nu al een tijdje vervangen door een prachtige Kitchenaid. Toch houd ik hem deels voor de herinneringen en deels omdat dit ouwe ding het beter doet dan dat frustrerend lompe nieuwe geval waarvoor hij bij mijn ouders is vervangen. (Wie verzint er nou een mixer waarbij het beslag omhoog wordt getrokken ipv omlaag wordt geduwd.) En soms is handmixen gewoon het beste voor de taart of voor jezelf, niks helpt je gefrustreerde zelf als 10 minuten beslag figuurtjes maken met zo'n trillend, herrieding in je hand. Maar ja dat weet je niet als je twijfelt over je eigen kunde om zoiets simpels als een appeltaart te bakken dus ga aan de slag en maak dit weekend zo'n taart. Voor veel mensen of juist alleen voor jezelf, wat jij wilt, het is even makkelijk. Ik geef je een klein How to- tje om ervoor te zorgen dat je vol moet aan je taartje begint, dan kom je er zelf wel achter dat je het kan.


Stap 1: Koop een appeltaartmix. Dat kan simpelweg tegelijk met de rest van je boodschappen. Ze verkopen het in elke supermarkt, bij de bakspullen.

Stap 2: Koop ook even wat appels, die zitten niet in dat pak namelijk. En hier komt het heerlijke appeltaart geheim: koop minstens 3 verschillende soorten appels. En dan bedoel ik niet verschillende namen, maar verschillende soorten. Ik raad aan: jonagold (zoet en sappig), goudreinette (heerlijke bakappel) en groene appels (lekker zurig).

Stap 3: Verder nodig: custardpoeder (staat meestal in de buurt van de appeltaartmix en zit ook in zo'n pak), een beetje kaneel, rozijntjes en walnoten zijn lekker om erbij in te doen. Zorg ook dat je de rest van de ingredienten hebt die het pak zegt dat je nodig hebt zoals suiker.

Stap 4: Maak het deeg zoals op de verpakking staat. Haal 1/4 stuk eraf. Maak van beide stukken een bal en druk deze plat tot 3 cm dikte. Wikkel ze beide strak in huishoudfolie en leg in de koelkast.
Snijdt de appels in blokjes en doe ze in een grote kom. Voeg, als je dat lekker vindt, rozijntjes, walnoten en/of kaneel toe. Dit kan gewoon op gevoel, doe wat je lekker lijkt. Alleen de kaneel zou ik houden op niet meer dan een eetlepel. Meng de suiker en eventuele overige ingredienten erdoor (zie het pak).
Strooi een eetlepel custardpoeder over alles en meng goed doorelkaar.

Stap 5: Maak je een grote appeltaart, pak dan een springvorm of taartvorm van ongeveer 26 cm. Maak je kleine taartjes, pak dan een muffinbakvorm.
In het geval van de springvorm: Haal de rand eraf, doe een stuk bakpapier over de bodem en doe de rand er weer op.
Vet de springvorm of muffinvorm in met boter, of beter nog: crisco, een plantaardig vet. Doe een handvol bloem in de vorm en klop dit rond totdat alles bedekt is. Klop het overig bloem boven de prullenbak of je wasbak eruit.

Stap 6: Leg een stuk bakpapier op je aanrecht, pak huishoudfolie en je deegroller. Haal het grote stuk deeg uit de koelkast en wees niet bang. Deeg oordeelt niet, en als het uitrollen mislukt, kan je gewoon opnieuw beginnen. Leg het deeg in het midden van het bakpapier en leg er een vel huishoudfolie overheen ter grote van het bakpapier. Begin met uitrollen, draai het bakpapier elke keer een stuk bij zodat je deeg enigzins rond blijft. (Dit is alleen belangrijk bij de springvorm). Duw niet te hard met je roller, laat de roller het werk doen. Als je deeg de omvang van je springvorm plus de rand heeft bereikt, mag je ophouden. Dat wil dus zeggen dat als je springvorm 26 cm is, je nog 6 cm voor de rand erbij moet tellen en je een diameter van 32 cm nastreeft.

Stap 7:
Springvorm:
Trek het huishoudfolie van het deeg af. Til het bakpapier op en leg je roller eronder, in het midden. Til daarmee alles op. Leg de rand van het deeg 3 cm over de rand van de springvorm en leg het met behulp van het bakpapier over de vorm heen. Het zou nu netjes gecentreerd moeten liggen, zo niet dan kan je het nog voorzichtig verplaatsen. Als het deeg goed ligt, trek dan het bakpapier eraf. Ga nu NIET de rand zomaar naar binnen duwen. Pak het deeg op en laat het naar binnen zakken, zodat het deeg niet uitrekt. Druk het voorzichtig aan. Je kan nu nog een mooi randje maken, of niet. Probeer maar, het is net klei :)

Muffinvorm: Druk rondjes uit met een glas of een deksel van een pot oid, die de diameter hebben van de bodem plus de rand van de muffinbakjes. Beweeg het glas (of wat je dan ook gebruikt) een klein beetje heen en weer om zo het deeg los te snijden. Trek het huishoudfolie eraf en til de deeg rondjes voorzichtig op. Positioneer ze boven een muffinvormpje en laat ze er voorzichtig in zakken. Rek het deeg niet uit. Druk het dan voorzichtig aan.

Zet de vorm 10 minuten in de koelkast zodat het deeg weer stevig wordt.

Stap 8: schep de vulling in de vorm(pjes) en verspreidt deze met je hand of de achterkant van een lepel. Zet de vorm weer in de koelkast totdat je klaar bent met het tweede stukje rollen.

Stap 9:  Rol je andere stukje deeg op dezelfde wijze uit en snijdt hier repen uit. Leg die over de taart. Je kan ze door elkaar 'vlechten' als je wilt, of niet, het maakt niet zoveel uit. Druk ze bij de rand aan de rest van het deeg.

Stap 10: bak de taart af zoals op de verpakking staat. Een fruittaart is af als je ziet dat het sap een beetje borrelt aan de randen en de taartbodem een beetje loskomt van de bakvorm. Laat de taart in de vorm in ieder geval voor een deel afkoelen zodat de sap kan indikken. Dit zorgt ervoor dat als je de taart snijdt, het sap er niet uit komt. Beter is om appeltaart helemaal te laten afkoelen zodat de bodem goed uithard en de taart makkelijk te snijden is. Je kan m daarna altijd een paar minuutjes in de oven zetten om weer warm te maken.

Als je wat meer ervaring hebt, kan je de taartbodem ook zelf gaan maken. Het basisrecept deeg is niet moeilijk en maakt een goede appeltaartbodem.

Maak er wat moois van!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...