dinsdag 21 mei 2013

Basisrecept voor deeg voor gebak en taart, zoet en hartig

Recept van de week

Met een basisrecept voor deeg ben je voorbereid op alles... Nou ja wat betreft hunkeringen voor taart en gebak dan. Dit is een veelzijdig deeg dat je kan gebruiken voor allerhande soorten gebak van appeltaart tot mini gebakjes maar ook voor hartige taarten. Het is een prima beginnersdeeg omdat het maar weinig ingredienten heeft en makkelijk te maken is. Het moet ook even rusten, heel belangrijk voor deeg trouwens dus sla dat niet over, en dat geeft je genoeg tijd om iets gezonds te eten. Mocht het zo zijn dat je je dan hebt bedacht, geen punt, gewoon invriezen. De volgende keer dat die hunkering komt, heb je dan tenminste deeg op voorraad en kan je zo aan de slag ;)


Basisrecept deeg voor gebak en taart
(genoeg voor een 26 cm taart)

Benodigdheden

- 250 gram bloem of speltmeel
- 150 gram koude boter in stukjes
- 1 eidooier
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels ijskoudwater
- 1/2 theelepel zout
eventueel:
- 2 eetlepels suiker voor zoet deeg of een beetje stevia


Doe een beetje water met ijsklontjes in een bakje, of als je geen ijsklontjes hebt iets anders uit je vriezer, wel even in een schoon plasticzakje doen voordat je het in het water hangt. Zet opzij.

Meng de bloem, het zout en eventueel het suiker in een kom. Voeg de stukjes boter toe en wrijf het tussen je vingers tot kruimels. Een beetje klontjes is niet erg maar zorg dat er geen grote stukken boter meer tussen zitten. 

Klop het ei samen met de citroensap los, voeg het water toe.
Maak een kuiltje in de kruimels en giet het eimengsel erbij. Roer met een vork totdat het allemaal een beetje aan elkaar plakt en bewerk het dan met je hand tot een bal. Kneed totdat alles goed gemengd is en niet langer. Maak een mooie bal van het deeg, druk deze plat en wikkel het in plastic.
Update: druk de bal plat, dan is die straks makkelijker te rollen

Leg het deeg op zijn minst 1 uur in de koelkast. Daarna kan je het uitrollen tot een grote taartbodem, kleine taartbodems of maak er met de hand mini schaaltjes van (zie 'Hoe maak ik Appeltaart' voor tips). Het ligt aan het recept hoe lang het in de oven moet.
180 graden en 50 minuten voor appeltaart, halverwege de taart draaien en een stuk aluminiumfolie erop als de bovenkant te bruin wordt.

Print dit uit en leg het bij je bloem, handig ;)

Maak er wat moois van!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...