dinsdag 16 februari 2016

Eventjes geleden

Met iets teveel te doen, en iets te weinig tijd is het bloggen er bij in geschoten. We moeten deze week beslissen op welke scholen we onze oudste in schrijven. Dat is niet een kwestie van de school zoeken die je leuk vindt en waar je het onderwijs het beste vindt voor jouw kind. Nee, in Amsterdam is dat alle scholen waar we voorrang hebben (dat zijn er 8) overwegen, daarna proberen de kans in te schatten dat ze loting hebben en aan de hand daarvan een lijstje maken van 1 tot en met max. 8. Heeft de eerste school op jouw lijstje loting en lig je eruit dan gaan ze kijken of er nog plek is op school 2. Zo niet, dan kijken ze bij school 3 etc. Klinkt vrij simpel, helaas betekent het in de praktijk dat als je op de school van je eerste keuze wordt uitgeloot, dat je weinig kans hebt bij de scholen erna. Zeker als ze gewild zijn. 
Speciaal naar de voorschool gedaan voor de voorrang, hadden ze vlak voordat ze begon de regel veranderd. Alleen nog voorrang met indicatie :| 

De laatste jaren is er ook veel gedaan aan zwarte versus witte scholen. Een goed initiatief die weinig vruchten heeft afgegeven in onze omgeving. Ons lijstje van scholen is gereduceerd tot 5 die we heel leuk tot ok vinden. Drie ervan loop je rond in de school en kan je de blond met blanke huid kinderen tellen op één hand bij de andere twee geldt hetzelfde maar dan voor de donkere kindjes. Ik vind dat best wel erg en zou veel liever een gemiddelde daarin hebben. Helaas gaan ook wij voor de witte scholen. Dat heeft niks te maken met de kleuren van de kindjes, zeker niet zelfs. Het lijkt mij heel leuk als onze oudste op een school zit met veel verschillende nationaliteiten. Jammer genoeg hebben deze scholen vaak een veel lager niveau gewoon omdat veel kinderen van laag opgeleide ouders komen of een taal achterstand hebben. (Uit onderzoek blijkt dat kinderen met hoog opgeleide ouders met veel meer kennis instromen dan kinderen met laagopgeleide ouders. Voor kindjes met ouders met niet meer dan basisschool krijgen scholen zelfs extra subsidie.) Onze dochter is qua taal ver vooruit en vrij pienter dus hebben we toch liever een school waarvan we weten dat ze meer gestimuleerd wordt, en niet de kans heeft tegengehouden te worden door het lagere gemiddelde niveau van de klas. 
Aanstaande donderdag leveren we de papieren definitief in en dan horen we in maart waar ze geplaatst is. Duimen dus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...