maandag 7 oktober 2013

Maïscake recept

Elke avond zit ik op mijn knieën op de grond om eten op te rapen. Mijn dochtertje heeft de neiging om heel enthousiast te eten en gezien dat ze nog niet heel goed overweg kan met een vorkje graait ze vaak met haar handje om sneller te kunnen eten. Dat is niet zo erg als het de groenten betreft maar wel met de couscous, rijst, bulgur. Het regent dan kleine korreltjes die onmogelijk op te rapen, vegen of zuigen zijn. De beste manier is om ze te laten liggen tot de volgende ochtend zodat ze weer in hun uitgedroogde staat verkeren, en dan de stofzuiger te pakken. Niet echt hygiënisch... Af en toe wil ik deze confetti avonden inwisselen en eten we aardappelen, wraps, pannenkoeken, of zoals deze week, polenta. Ik heb een geweldig recept voor geitenkaas en zongedroogde tomaat polenta, maar dat is niet echt gerelateerd aan taart dus heb ik een recept met het hoofdingrediënt, maïsgriesmeel!

Mocht je deze blog regelmatig lezen dan weet je dat ik nooit witte suiker gebruik en liever tarwemeel boven bloem. Dat heb ik hier ook gedaan, verwacht daarom een iets hartigere cake dan cornbread van origine bedoeld is. Als je het wel maakt met kristalsuiker en bloem dan is de baktijd iets korter.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van bethany weathersby op allrecipes.com en is heerlijk. Je kan deze cake eten als ontbijt, snack, lunch, bij de koffie, wat je wilt.

Maïscake (cornbread)

115 gram boter
130 gram rietsuiker
2 eieren
240 ml karnemelk
0,5 theelepel baksoda (natriumbicarbonaat)
135 gram tarwemeel
170 gram maïsgriesmeel (er staat ook vaak polenta op de verpakking, te koop bij grote AHs oa)
0,5 theelepel zout

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Vet een cake/brood bakvorm in met crisco of boter. Knip bakpapier op maat van de vier zijkanten en de bodem en plak deze eraan. (Iets meer werk dan bloem door de vorm kloppen maar met een veel beter resultaat)

Smelt de boter in een grote pan. Haal de pan van het vuur en klop de suiker door de boter. Voeg de eieren erbij en klop tot alles goed is gemengd. Meng de soda met de karnemelk en voeg ook dit bij in de pan. (Geen karnemelk in huis? Doe 1 eetlepel witte azijn in een maatbeker en vul aan met melk tot 240 ml. Laat 5 minuten staan. Dit werkt prima als vervanger)

Roer geleidelijk het maismeel door het beslag zodat er geen klonten ontstaan. Roer als laatste het tarwemeel en zout erdoor tot alles gemengd is. Niet overmixen. 

Giet het beslag in de vorm en zet deze 40 - 50 minuten in de oven. Test of de cake klaar is door een satestokje in het midden te prikken. Er mogen kruimeltjes aan zitten maar geen nat beslag. Andere indicaties dat de cake klaar is (of juist niet) zijn geur, als je het niet ruikt dan is het waarschijnlijk niet klaar en vering, als je erop drukt, moet de cake terugveren. 

Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en keer hem dan uit op een rek om verder uit te dampen.

Maak er iets moois van!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...