vrijdag 18 december 2015

De kerstgedachte gaat verder dan je naasten

Sinterklaas is vertrokken en de lampjes verschijnen in rap tempo in de buurt. Kerst, een tijd met familie en vrienden, met lekker eten, met een mooie boom en quality time. Van jongs af aan leren we dat het een moment is om extra stil te staan bij wat en vooral wie je hebt in je leven. Vaak is men zich ook meer bewust van wat anderen niet hebben en hoe gelukkig we moeten zijn met de vrijheid en geborgenheid die we vinden in een land als Nederland. Gedachtes (en hopelijk ook wat geld) gaan uit naar de armen, daklozen, naar mensen in of uit oorlogsgebieden (ook degenen die zelf niks hebben met kerst) en elk ander persoon die het moeilijk heeft.
Geweldige actie, maar kijk ook verder, ook na de kerst
Dat is natuurlijk heel goed maar ik moet elk jaar ook denken aan al die gekapte bomen die later verbrand worden (broeikas anyone?) en alle geslachte dieren. Heb je ooit eens goed gekeken hoeveel "kerst"vlees er verschijnt in de winkel? Vaak met een houdbaarheidsdatum nog voor de kerst.
Een schijntje van de hoeveelheid "kerst"vlees die in de supermarkt verschijnt

Al jaren eten wij alleen nog scharrel, en liever nog biologisch vlees. Deze kerst merkte ik opeens op dat ik met kerst al mijn principes eigenlijk laat varen. Opeens gaat het alleen om eten, eten en nog eens eten. Vooral lekker eten trouwens, bijzonder eten, even wat anders dan anders. We eten bij mijn familie vaak wild maar ik heb eigenlijk geen idee of dat ook werkelijk uit het wild komt of uit het hertenkampje ofzo. Gelukkig krijg ik sinds kort Jamie Magazine en daarin las ik over de Keuken van het Ongewenste Dier. Een geweldig initiatief om dieren die wegens veiligheid en overlast worden afgemaakt te verwerken voor consumptie.
Keuken van het Ongewenste Dier© 
Hoewel het eten van een My Little Pony burger gevoelsmatig weerstand bood, en het eten van een Amsterdamse duif een onsmakelijk beeld opwekte van een vogel met maar 1 voet die zijn hele leven snackbar voedsel, kots en vuil heeft gegeten, vond ik de schipholgans geniaal! Al die gansen rond schiphol, die hun hele leven in vrijheid hebben doorgebracht, in theorie van veld naar veld in de natuur hebben geleefd, dat is toch een mooi stukje vlees. Eentje die ik met meer plezier hoop te eten dan een wildzwijn uit een kweekbos, een kalf die zijn eerste maanden in een doos zonder zijn moeder heeft moeten leven of zo'n misselijkmakend uitziende plofkip.
Pictures speak volumes
© voedzo.nl
Mocht je ook opzoek zijn naar een bijzonder stukje vlees, kijk dan eens bij de Keuken van het Ongewenste Dier. Naast een geplukte gans, gevulde gans en ganzen fond, hebben ze ook bitterballen en krokketten van gans, paarden, duiven en rivierkreeft uit de Amsterdamse gracht (who knew?!). Doe goed voor meer dan alleen je naasten en houdt dat vast na de kerst!
Boompjes in de groei -
©
Adopteer een kerstboom
En als je dan toch al bezig bent met bewust, kijk dan ook een keertje bij Adopteer een Kerstboom. Wij hebben al jaren dezelfde kunstkerstboom. Ik ben van mening dat het een stuk milieuvriendelijker is om 10 jaar een plastic kerstboom te hebben dan elk jaar 3 weken een echte in je huis te zetten en die daarna bij het grofvuil te dumpen. Alleen weet ik niet helemaal zeker of dat waar is. Wat zou het effect zijn op de natuur om een kunstkerstboom te moeten verwerken bij het afval? Ik blijf er wel bij dat het belachelijk is om zoveel bomen te kappen voor die paar weken in huis. En wat dacht je van al die bomen die niet eens worden verkocht?! 
Gelukkig hoorde ik van een vader op school over Adopteer een Kerstboom. Hier kan je een biologische kerstboom kopen, mee naar huis nemen en begin januari geef je 'm weer terug. De boom gaat terug naar de kwekerij, daar zetten ze 'm weer terug in de grond, hij wordt een jaarlang verzorgt en als je wilt kan je dezelfde boom (ja echt!) het volgende jaar weer op komen halen! Hoe mooi is dat!!
Zo kan het natuurlijk ook - notmartha.org

En als de milieuvriendelijkheid van een geadopteerde boom jou niet overhaalt, denk dan aan jezelf. Deze bomen zijn biologisch, dat betekent zonder kunstmest en zonder chemische bestrijding. Vooral dat laatste is best wel prettig voor een boom die uiteindelijk toch een paar weken in jouw huis staat.

Dit zou iedereen moeten doen! 

Dus denk er eens over na, kijk verder dan je naasten, maak er een mooie tijd van en vooral

Geniet ervan! 

Prettige feestdagen allemaal!

(Toevallig net na het posten van deze blog zapte ik langs radio 1 waar ik hoorde dat het meest gekochte stukje wild vlees in Nederland konijn is, en het meest verkochte konijn in een kooitje heeft geleefd die niet groter was dan de pagina waarop hij geadverteerd wordt. Think about it.)

Waar sta jij bij stil deze kerst? 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...