dinsdag 24 juni 2014

Bbq kindertoetjes tot chic dessert recept, s'mores, (on)gezonde fruitpakketjes, gepofte gevulde appel

Het bbq seizoen is weer ruimschoots aan de gang. Dat merken we omdat als je drie hoog woont er genoeg buren zijn om je te vergassen met slecht aangestoken vuurtjes. Zelf beginnen we daar op ons balkon niet aan maar toen we op de hond van mijn ouders gingen passen in hun huis, konden we het ook niet laten. In de supermarkt vind ik het altijd een zoektocht naar goed bbqvlees. Het meeste is echt te gemarineerd voor mijn smaak en vliegt daarbij ook nog eens super snel in de fik. Ik weet dat verbrand vlees er een beetje bij hoort maar volkomen verkoolt vlees vind ik toch niet zo lekker. En zoals mijn vriend zei: zo'n aluminiumbakje erop leggen... dan kan je net zo goed gewoon in de pan bakken. Maar goed na veel meer vlees in mijn mandje gegooid te hebben dan ik ooit zou willen opeten, ben ik natuurlijk het toetje vergeten. Dat schiet er voor mijn gevoel bij bbqen snel bij in terwijl je toch hele hele lekkere hapjes kan maken, van leuke do-it-yourself kindertoetjes tot redelijk chique desserts.
Dus voor jouw volgende bbq een paar ideeen:

S'mores

De echte USA s'more met graham cracker en hershey's chocolate!

De kampvuur kinder snack waar menig volwassene ook nog heel enthousiast van wordt. Hoewel we in Nederland niet helemaal de juiste ingrediënten hebben voor de traditionele s'more kunnen we toch iets heeel lekkers maken.

Benodigd:
* Grote marshmallows, tegenwoordig vaak te koop bij de snoepjes in de supermarkt, liefst alleen witte.
*Een lange stok om de marshmallows boven de bbq of het kampvuur te kunnen hangen. (Het leukste is natuurlijk als je die gewoon van een boom haalt en dan een puntje snijdt aan het eind, lekker rustiek ;)
* Hershey's chocolate bar (soms te koop bij Albert Heijn) of dunne plakjes melk chocolade, ik adviseer die plakjes voor op brood, vaak te koop bij de hagelslag ed.
* Graham crackers, dit laatste is in Nederland niet te koop en er is eigenlijk ook geen vergelijkbaar product gek genoeg. Het is een grote cracker maar met een soort zoete smaak. Je kan recepten vinden op internet maar je kan ze ook gewoon vervangen voor tarwebiscuitjes.

(Tip: gebruik een LU scholiertje koekje in plaats van losse koekjes en chocola, lekker makkelijk!)

Leg een koekje met een stukje chocola erop klaar. Leg een tweede koekje binnen handbereik.

Rijg een marshmallow aan het einde van de stok en hang die boven het vuur. Blijf draaien en houdt de marshmallow niet te dichtbij anders verbrand deze, soms door letterlijk in de fik te vliegen. De marshmallow is klaar als deze is opgepoft en gecarameliseerd aan de buitenkant. Pas op dat die niet van je stok afvalt.
Je kan er hele theorieen op los laten over hoe de beste marshmallow te roosteren en dat hebben mijn zus en ik veelvuldig gedaan, dus als je nog tips nodig hebt, we hebben zelfs een filmpje. (Wij zijn van mening dat de marshmallow zo groot mogelijk moet zijn opgeblazen, mooi egaal bruin rondom, bijna van je stokje moet vallen maar nog net een beetje ongesmolten moet zijn van binnen. It's an art.)

Als de marshmallow klaar is, pak je koekje met chocola, en je andere koekje op 1 hand. Leg de marshmallow op de chocola, duw het tweede koekje erop en gebruik de koekjes om de marshmallow van de stok af te trekken. Mocht dit onduidelijk zijn of ingewikkeld lijken, je kan ook het koekje met chocola op de tafel laten liggen, de marshmallow erop leggen, het tweede koekje erop duwen en dan terwijl je blijft duwen het stokje eruit te trekken.

Wacht een paar seconden zodat de chocola een beetje kan smelten en eet dan meteen op. Het is echt genieten!FRUITPAKKETJES


Dit is een chique dessert van de bbq maar heel makkelijk, lekker en zelfs eventueel gezond.

Benodigd:
Aluminiumfolie
Geschilde bananen
Aardbeien
Eventueel andere zachte vruchten als frambozen, bramen, kersen ed
Eventueel chocola (melk, puur, hazelnoot wat je wilt)

Pak een vierkant stuk aluminiumfolie.
Leg middenop een in lengte door de helft gesneden banaan, leg er 4 aardbeien bij en eventueel ander fruit.
Leg eventueel op de banaan een blokje chocola, het hoeft niet groot te zijn, wel een dikke reep anders verbrand de chocola.

Vouw de aluminiumfolie goed dicht en leg het pakketje aan de rand van de bbq. Niet middenop want dan wordt het te heet.
Laat het pakketje tussen de 5 en 10 minuten liggen, afhankelijk van hoe heet de bbq nog is.

Het pakketje is klaar als de vruchten warm en zacht zijn en de chocola gesmolten. Is het nog niet zo ver dan kan je het pakketje gewoon weer dichtvouwen en terug leggen natuurlijk.

Ook zonder chocola is dit een heerlijk hapje!

Gepofte gevulde appel


Pof een appel rechtstreeks in het vuur:
Boor het klokhuis uit en vul met geweekte rozijnen gemengd met een eetlepel suiker. Smeer de schil van de appel in met boter en wikkel de appel om met aluminiumfolie. Even 10 minuten op het vuur leggen, halverwege omdraaien en heerlijk!

 

Overige ideeën

Je kan ook rechtstreeks desserts grillen op de bbq. Denk aan plakken watermeloen, verse ananas of halve perzikken. Een schep vanille ijs erbij en klaar!vrijdag 13 juni 2014

Een avond met Vincent

Vandaag om 19 uur heb ik een afspraak bij mijn opticien Vincent. Hij verzekerde mij dat hij elke vrijdag open was tot 20 uur en dat het niet afhing van sport. Mijn wazige blik moet hij door de telefoon hebben gezien want hij voegde toe er is voetbal morgen. Ooooo, ja dan ben je bij mij echt verkeerd. Geen idee. Vincent ook niet en eindigde het gesprek met 'gezellig! Tot morgen!' Waarschijnlijk omdat hij verwacht had de hele avond alleen te zitten tussen de brillen. Hij had er nog bij gezegd dat hij altijd aannam de enige te zijn die geen voetbal keek. (Alsof, als ik voetbal keek, ik liever bij de opticien zou willen zitten... Smart.)
Ok ik bedacht me net dat ik helemaal niet weet hoe laat die wedstrijd is.... Even opzoeken.
Bijschrift toevoegen


Oeps opeens heeft Vincent's opmerking een andere lading gekregen. Mocht je ook nul interesse hebben in voetbal, of niet genoeg om te weten hoe laat die wedstrijd is: het is om 21 uur. De grap is dan natuurlijk dat hij niet vroeg dicht gaat voor sport maar altijd vroeg dicht gaat. Opeens vind ik hem niet een beetje dom maar mezelf gezien die grap nu veel logischer is. 

Ik verwijt het aan zwangerschapsIQ.... Of desinteresse. 

donderdag 12 juni 2014

Digitale gezelligheid

Hoe moet het er vroeger uit hebben gezien 's avonds, als je man thuis kwam van werk. Je ging eten, opruimen, krant of boek lezen, radio luisteren, later tv kijken, maar waarschijnlijk allemaal in de woonkamer met het gezin. Wat een quality time moet dat zijn geweest, misschien wel tot het je neusgaten uitkwam. 
Ok misschien waren er ook mannen met hobby's zoals houtbewerking (iets wat mijn vader ook doet in zijn vrije tijd trouwens) of waren ze 's avonds weg naar het café, dan zaten ze ook niet op de bank natuurlijk maar vroeger kwam je naar mijn idee thuis van werk en dan was dat het ook. Eventueel had je nog wat papieren om door te lezen of een stuk om t schrijven ofzo maar je kon niet nog mails beantwoorden, telefoontjes plegen of dingen opzoeken online.
Eigenlijk heb tegenwoordig bijna meer negatieve gevoelens naar dit digitale tijdperk dan positieve. Leuk natuurlijk dat ik kan bloggen en dat het wereldwijd gelezen kan worden, maar misschien als het niet had gekund, had ik nu gewoon een betaalde baan bij een krant oid. Praktischer dan die paar euro die ik nu verdien per dag. Ik kon dan niet per direct een feit opzoeken (in zovere als je echt feiten kan vinden online, ik bedoel hoe verifieer je dat?), maar aan de andere kant kon je wel leuk discusieren. Als mijn vriend en ik nu verschillend denken over feitelijke dingen dan zoeken we het gewoon even op. 
Ik mis ook wel een beetje de tijd dat je nu voor aandacht moest vechten met meerdere apparaten. Je leest er vrij vaak artikelen over, de man is thuis en gaat online. Mannen hebben om een of andere vage reden altijd wel iets te zoeken online. Ik kijk naar het nieuws, m'n mail, een paar blogs die ik lees en dan kan ik echt weinig verzinnen om nog verder te doen. Het weer kijken misschien? Tja je kan beter uit het raam kijken, zo goed als ze in weer voorspellen zijn. Mijn vriend daarentegen werkt tot 21:30 in zijn kamer boven, komt dan 'gezellig' naar beneden om op de bank nog tijden met de iPad te zitten en als hij die eindelijk weg legt, gaat de tv aan onder het mom 'ik kan nog niet slapen'. Ik kan me daar een voorstelling bij maken, gezien z'n ogen zo'n beetje scheel moeten staan van de lange tijd dat ze al extreem dichtbij moeten focussen. 

'Vroeger' voor de smart phones en tablets luisterden we 's avonds nog wel eens platen. Nu vraag ik mij wel eens af wat het punt is van het hebben van bijna 1000 platen in onze kleine woonkamer als ze zo weinig gedraaid worden. Ik mis ook wel eens die intimiteit die toch minder ontstaat als je samen op de bank tv kijkt. Gezellig maar romantisch is anders, al helemaal als je het eigenlijk niet eens bent over wat je wilt kijken. Thank goodness houdt mijn vriend niet van voetbal of studiosport. Dan zouden we denk ik nooit meer in dezelfde kamer zitten.
Maar het klinkt allemaal erger dan het is. Mijn vriend heeft geen facebook, geen linkedin en doet niks met twitter. Toen we in de efteling waren, heeft hij alleen een keer mail gekeken voor werk en verder is hij er echt bij. In tegenstelling tot een jong stel dat voorbij kwam lopen. Die waren allebei 100 procent bezig met hun telefoon. Het was een wonder dat eentje niet om een boom gekrult zat. Dan hebben wij het toch wel ok, wij weten tenminste wat we missen.

dinsdag 10 juni 2014

Knisperend chocolade cakeje met cream cheese vulling recept

Wie het vorige bericht heeft gelezen, zal zeker weten dat ik hou van alles Disney World dus ook het eten! Tijdens mijn vorige florida trip heb ik dan ook een kookboek meegenomen waar ik sindsdien regelmatig iets uit maak. Dit keer heb ik alleen wat inspiratie opgedaan voor een lekker cakeje. Met behulp van Cinderella is het een vrij bijzonder cakeje geworden van heerlijke chocolade cupcakes met een cheesecake toplaag, afgemaakt met een kruimellaagje. Het is simpel, snel te maken en zeker de moeite waard voor verjaardagen!

Een Pixie Dust cakeje voor wat sparkle in het gewone leven

Knisperend chocolade cakeje met cream cheese vulling

(geïnspireerd op een dessert van Cinderella's Royal Table, Magic Kingdom)

Maakt tussen 18 en 24 cupcakes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...