vrijdag 31 mei 2013

Hoe maak ik: chocolade tempereren met de magnetron en zonder thermometer

Hoe maak ik:

Check en roer elke 15 seconden
Chocolade tempereren met de magnetron en zonder thermometer

Eindelijk zomerachtig! Ik dacht dat het nooit zou komen. De eerste heerlijke dag kwam precies overeen met de eerste keer dat Lotte, mn bijna 9 maanden oude dochter, naar de dierentuin ging. Samen met mij natuurlijk, want dierentuinen zijn fantastisch! Opa, Oma en papa waren ook mee, maar die zijn lang niet zo gek als ik en rennen daarom niet met een grote grijns van het ene naar het andere dierenverblijf.
Iedereen genoot van de zon

Het is toch geweldig dat je midden in Amsterdam naar huilende wolven kan luisteren, op kan kijken naar bizarre dino-achtige vissen achter een beangstigend dun uitziend glas, en in gezelschap van een voedende gorilla je eigen dochter kan voeden. Ik wou dat ik dat laatste gedaan had, het leek me zo gezellig. Een soort bonding experience. In plaats daarvan heb ik een rustig plekje in het aquarium opgezocht, ook een leuke voor op mijn borstvoedingslocaties lijstje, lol. Juist dit soort leuke, gezellige momenten met mn baby zorgen voor de aanwezige onwil om een baan te zoeken waarbij ik haar niet mee kan nemen. Ik houd van werken maar moederschap bevalt me ook heel erg, en dat kan ik later echt niet meer doen. Daarom ben ik ook zo gedreven geworden in het zoeken van ander soort inkomsten en kan ik nu een mooie 'Hoe maak ik' over chocolade tempereren aan jullie geven.

Er wordt vaak gezegd dat chocola tempereren moeilijk is maar dat is het niet. Dit is een simpele manier die eigenlijk altijd lukt. Er zijn twee dingen die daar mee te maken hebben:

Ten eerste wat is getempereerde chocola?
Dat is wanneer de chocola breekt zoals een reep doet. Het knapt. Als je chocola smelt en je tempereert (tempeert??) het niet of niet goed dan, als het weer afgekoeld is, buigt het in plaats van te breken. Het blijft dus zacht. Daarnaast heeft getempereerde chocola een mooie glans, heb je dat niet gedaan dan is het dof.

Ten tweede moet je begrijpen wat er gebeurt als je chocola tempereert zodat je snapt waarom je dat aan het doen bent.
Chocola in vaste staat, is vergelijkbaar met New York City. Alle gebouwen staan netjes in rechte lijnen, de straten vormen een soort raster. Wanneer je het smelt, is het alsof er een grote storm over NY raast en er bomen, autos en troep overal ligt, chaos dus. Wanneer het afkoelt, gebeurt er niks met al die troep. Het is te fixen maar je hebt iets nodig wat het allemaal opruimd en NY terug brengt naar z'n originele staat. Hiervoor heb je vaste chocola nodig. Die chocola weet hoe een raster is, weet hoe het schoon, en strak moet zijn; en het zal de rest van de chocola vertellen om op te ruimen. Daardoor ziet NY er weer goed uit en zal je chocola weer knappen in plaats van buigen.
En trouwens, als je chocola oververhit, is het alsof er een brand uit is gebroken na de storm... je krijgt NY nooit meer terug, en je chocola ook niet. Niks meer aan te doen, gewoon overnieuw beginnen met nieuwe chocola.

Waarschijnlijk kan een wetenschapper het veel duidelijker uitleggen maar je snapt het concept toch?

Dus: Hoe tempereer ik chocola:

Breek de chocola in stukjes. Ze hoeven niet super klein te zijn, de blokjes van de reep zijn meestal een prima grootte. Neem een kwart van de stukjes en hak of maal die fijn. Het heeft niet tot de consistentie van meel, gewoon klein genoeg zodat het makkelijk smelt.

Doe de overige 3/4 chocola in een magnetronbestendige kom en verhit op half vermogen (400 watt op de mijne) voor 1 minuut. Roer alles een keer om en verhit 15 seconden. Pas op dat je met het roeren niet de zijkant van de kom insmeert met een laagje chocola want dit verbrandt snel.
Herhaal het roeren en 15 seconden verhitten totdat er alleen kleine klontjes chocola over zijn in een zee van gesmolten chocola (niet drinken he... dat is niet goed voor je, ook al is het o zo lekker!) Stoppen als er nog kleine stukjes over zijn, helpt om de chocola niet te oververhitten en dus te verbranden.

Haal de kom uit de magnetron en doe de fijngemalen/gehakte chocola erin. Roer om zodat het goed gemixt is met de gesmolten chocola en laat dan een paar minuten staan. Herhaal totdat er geen stukjes meer te vinden zijn. Dit duurt meestal even en de chocola, ook al is het vloeibaar kan best wel koel aanvoelen.

Dit is getempereerde chocola en kan gebruikt worden om mee te dippen, te gieten of chocolaatjes van te maken.

Als de chocola toch niet helemaal wil smelten of als het net te dik is geworden om mee te dippen, gieten of wat je er dan ook mee wilt doen, verhit het dan nogmaals 10 seconden in de magnetron. Niet te vaak opnieuw verhitten of te lang want anders heb je weer chaos en moet er weer meer chocola in.

Restanten kunnen hergebruikt worden en opnieuw getempereerd. Of je kan het uitgieten over een stuk bakpapier, hagelslag of spikkels erover strooien en je hebt een lekkere snack.


dinsdag 28 mei 2013

Makkelijke Mickey Mouse cake pops zonder te bakken

Recept van de week


Met een dochtertje dat niet zo goed slaapt de afgelopen dagen heb ik even wat minder tijd om zelf dingen te verzinnen. Dit leuke recept heb ik al eens gepost op mijn engelse blog en omdat deze daar vaak wordt bekeken, leek het me sowieso een goed idee om het er ook in het Nederlands op te zetten. En ik hoef even niks nieuws te bedenken dus kan ik bijkomen van de slapeloze nachten en drukke dagen.

Voor wie de rage nog niet heeft meegekregen: Cake pops zijn kleine cake balletjes omhult met chocola op een stokje. Ze zijn makkelijk voor kinderfeestjes en themafeestjes, en voor deze variant hoef je niets te bakken! Eigenlijk zijn het ook geen cake pops want ze worden gemaakt van koekjes. Met dit simpele deeg kunnen kinderen daarom ook aan de slag, een leuk kinderfeestje activiteit dus!

Er bestaat een prachtig engels tutorial filmpje voor deze pops die ik iedereen aanraad om te kijken. Handig om snel te zien hoe makkelijk het is en bewijs dat zelfs je kinderen het kunnen: Cupcake Pop tutorial

Ik heb het recept uit de tutorial uitgewerkt en er mickey mouse pops mee gemaakt en dat is deze week het recept van de week:


Mickey Mouse cake pops zonder bakken
(zie ook mijn andere Mickey Mouse/Disney Cake Pop How to)

Er komt vrijveel wachttijd bij kijken maar je kan het maken van de pops daarom ook makkelijk verspreiden over de dag of meerdere dagen.

Benodigheden:

- Pak Oreo koekjes (2 oreos per pop)
- Cream cheese (1/4 eetlepel per pop) Ik raad Philadelphia aan maar andere merken roomkaas kan ook.
- Pure chocola (genoeg om de pops in te kunnen dopen)
- Rooie sprinkles
- Mini marshmallows (of grote als je ze niet kan vinden. Ik heb ze bij de bakspullen van de albert heijn wel eens gezien maar volgens mij zijn die heeel klein. Je hebt dan twee opties: koop grote en lees hieronder hoe je ze moet bewerken of maak straks kleinere balletjes zodat de verhouding goed is)
- royal icing (of witte suiker confetti, de xenos verkoopt wel zoiets)
- Lollipop stokjes (xenos! super goedkoop)


Voorbereiding 

Verkruimel de oreos. Je kan dit makkelijk doen in een food processor maar als je die niet hebt (of geen zin hebt om de onderdelen af te wassen) kan je de oreos ook in een plastic afsluitbare zakje stoppen en er over heen rollen met een deegroller. Schut het zakje af en toe zodat je alle grote stukjes plat rolt.
Mix de kruimels met de cream cheese totdat je een deeg krijgt. Het moet de consistentie van playdough hebben, niet plakkerig maar wel een goede klei. Zet dit deeg 15 minuten in de koelkast.
Maak nu de marshmallow oortjes. Als je mini marshmallows hebt, hoef je niks te doen anders:

Pak een grote marshmallow en iets om kleine cirkels mee te maken. Ik heb een appelboor gebruikt. Druk kleine cirkels uit de marshmallows. Totdat je genoeg hebt om op elke pop twee oren te maken.

Het maken van de pops

Haal het koekjesdeeg uit de koelkast en rol er balletjes van ter grote van een walnoot (of grote marshmallow als je die nog hebt liggen ter vergelijking). Leg ze op bakpapier op een bord en leg ze terug in de koelkast.

De chocola moet nu getemperd worden, dit betekent dat je het niet gewoon kan smelten. Het wordt dan niet meer hard dus ga op de volgende manier te werk:
Breek de chocola in stukjes en stop 3/4 ervan in een magnetron bestendige kom.
Hak of rasp de overige chocola fijn.
Verhit de chocola op halve power (400 watt bij mij) 1 minuut.
Roer een keer en verhit het daarna 30 seconden.
Blijf verhitten totdat er nog een paar klontjes over zijn. De foto hieronder moet nog even.
Als bijna alle stukjes zijn gesmolten, haal de kom dan uit de magnetron en doe de overige chocola erbij. Roer goed door mekaar en laat het dan even staan. Na een paar minuutjes nogmaals roeren en herhaal totdat alle chocola is opgelost. Dit kan even duren. Mocht het echt niet oplossen, verhit de hele kom dan 10 seconden op half power. Doe dit niet vaker want anders oververhit de chocola en wil het niet meer stollen.

Pak ondertussen de lollipop stokjes, de marshmallows en een tweede bord met een stuk bakpapier. Haal de koekballen uit de koelkast en pak de getemperde chocola erbij.


Dip een stokje in de chocola en druk het in een balletje. Als het een beetje indeukt dan is dat niet erg. Wordt het te erg dan kan je het met je handen bijvormen.
Pak nu een marshmallow rondje en doop die in de chocola. Plak deze op het balletje naast het stokje, en daarna ook 1 aan de andere kant. Zet de pops weer 10 minuten in de koelkast.
Terwijl je wacht op het afkoelen van de koekjes, maak de royal icing. Giet de chocola in een hoog en dun bakje waar je de pops goed in kan dippen. Hoe smaller het bakje, hoe minder chocola je hoeft te gebruiken.


Zet de chocola, de rode sprinkles, de royal icing en eventueel de witte confetti rondjes klaar zodat je er goed bij kan. Als de chocola niet vloeibaar genoeg meer is, warm het dan op half power 15 seconden op in de magnetron vlak voordat je het weer nodig hebt.
Neem een pop, doop hem in de chocola waarbij je extra let op het coaten van de oortjes. Probeer het stokje niet te raken met de chocola en probeer het bij 1 laag te houden want anders heb je kans dat de oortjes eraf vallen. Laat de overige chocola eraf druipen en dip de pop in de rode sprinkles tot halverwege.
Zet de pop op het bakpapier en zet deze in de koelkast. Het makkelijkste is als je elke pop gelijk in de koelkast zet zodat de chocola het snelste stolt en niet eraf druipt. Als ze er allemaal in staan, wacht dan nogmaals 15 minuten.

De chocola die ik overhad na het dippen, heb ik gebruikt om kleine chocolaatjes van te maken. Je kan het gewoon in een mal gieten of over een stukje bakpapier uitgieten. Doe er wat rode sprinkles overheen en je hebt nog een lekkere leftover! Doe ook deze in de koelkast om te stollen.

Nadat de chocola van de pops is uitgehard, haal ze uit de koelkast en spuit kleine witte cirkeltjes op beide kanten. Dit zijn de knoopjes van mickeys broek. Als ze piekjes maken, duw ze dan voorzichtig met een vochtige vinger (met water graag, geen spuug...) plat.
Als je confetti hebt, kan je deze met de icing op de broekjes plakken.

Tada! Klaar. Ik wilde de stokjes ook nog decoreren maar ik kon niet verzinnen hoe dus heb ik het maar zo gelaten. Je kan van deze pops ook Minnie Mouse pops maken door meer stipjes erop te plakken voor het rokje en een klein strikje van fondant bovenop te plakken.

Het is ook leuk om de stokjes in de onderkant te prikken. Je kan de cake pops dan in een kom gevult met suiker oid zetten. Leuke eye catcher op een feestje.


Met dit No-bake cake pop recept kan je natuurlijk veel meer maken dan Mickey of Minnie Mouse. Denk ook eens aan visjes voor een onder de zee feestje of gewoon ronde gedecoreerd met goude spikkels voor kerst. Etc etc.

Maak er iets moois van!

donderdag 23 mei 2013

Hoe maak ik: mijn taartkookboeken collectie compleet


Een review of how to schrijven terwijl je vriend een super spannende film kijkt, blijkt niet zo makkelijk. Ik ging een heel stuk schrijven over mijn nieuwe sugarcraftgun maar daarvoor heb ik toch echt wat fotos nodig. Het wordt nu een stukje over mijn lof voor het boek Pie van Ken Haedrich. Die is kort maar krachtig: ben je opzoek naar een receptenboek voor taarten dan moet je deze hebben! Deze man heeft een zoektocht naar taartenrecepten gedaan en allles staat erin althans van het noord amerikaanse continent....Gewone taarten zoals appel, notentaarten, gekke taarten zoals appeltaart gemaakt met tomaten en ijstaarten. Er staan ook allemaal verschillende bodems in zoals een hele lekkere met cream cheese, of bodems die je gewoon op de bakplaat om de vulling vouwt. Echt geweldig! Het is een USA boek maar ook te koop in het nederlands want ik zag m vandaag nog liggen bij de sligro. Daar was ik alle aankopen voor een trouwtaart aan het doen :)
De sugarcraftgun review komt zsm! 

dinsdag 21 mei 2013

Basisrecept voor deeg voor gebak en taart, zoet en hartig

Recept van de week

Met een basisrecept voor deeg ben je voorbereid op alles... Nou ja wat betreft hunkeringen voor taart en gebak dan. Dit is een veelzijdig deeg dat je kan gebruiken voor allerhande soorten gebak van appeltaart tot mini gebakjes maar ook voor hartige taarten. Het is een prima beginnersdeeg omdat het maar weinig ingredienten heeft en makkelijk te maken is. Het moet ook even rusten, heel belangrijk voor deeg trouwens dus sla dat niet over, en dat geeft je genoeg tijd om iets gezonds te eten. Mocht het zo zijn dat je je dan hebt bedacht, geen punt, gewoon invriezen. De volgende keer dat die hunkering komt, heb je dan tenminste deeg op voorraad en kan je zo aan de slag ;)


Basisrecept deeg voor gebak en taart
(genoeg voor een 26 cm taart)

Benodigdheden

- 250 gram bloem of speltmeel
- 150 gram koude boter in stukjes
- 1 eidooier
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels ijskoudwater
- 1/2 theelepel zout
eventueel:
- 2 eetlepels suiker voor zoet deeg of een beetje stevia


Doe een beetje water met ijsklontjes in een bakje, of als je geen ijsklontjes hebt iets anders uit je vriezer, wel even in een schoon plasticzakje doen voordat je het in het water hangt. Zet opzij.

Meng de bloem, het zout en eventueel het suiker in een kom. Voeg de stukjes boter toe en wrijf het tussen je vingers tot kruimels. Een beetje klontjes is niet erg maar zorg dat er geen grote stukken boter meer tussen zitten. 

Klop het ei samen met de citroensap los, voeg het water toe.
Maak een kuiltje in de kruimels en giet het eimengsel erbij. Roer met een vork totdat het allemaal een beetje aan elkaar plakt en bewerk het dan met je hand tot een bal. Kneed totdat alles goed gemengd is en niet langer. Maak een mooie bal van het deeg, druk deze plat en wikkel het in plastic.
Update: druk de bal plat, dan is die straks makkelijker te rollen

Leg het deeg op zijn minst 1 uur in de koelkast. Daarna kan je het uitrollen tot een grote taartbodem, kleine taartbodems of maak er met de hand mini schaaltjes van (zie 'Hoe maak ik Appeltaart' voor tips). Het ligt aan het recept hoe lang het in de oven moet.
180 graden en 50 minuten voor appeltaart, halverwege de taart draaien en een stuk aluminiumfolie erop als de bovenkant te bruin wordt.

Print dit uit en leg het bij je bloem, handig ;)

Maak er wat moois van!


vrijdag 17 mei 2013

Hoe maak ik: Appeltaart, vers, heerlijk en echt niet moeilijk!

Hoe maak ik:

Appeltaart, simpel, vers en heerlijk!Niet lang geleden zie ik tegen een vriend "Iedereen kan toch appeltaart bakken..." Het tegendeel was in dat gezelschap heel snel bewezen, oeps! Bakken is voor mij puur natuur, niet moeilijk, eitje, met de pap lepel ingegoten zoals dat heet. Een van mijn eerste (gekoesterde) herinneringen is samen met mama cake bakken. In ons keukentje in "de Valkenkamp" hielp ik haar dan met melk afmeten en mixen. De mixer van toen gebruik ik nu nog. Hij is wat vergeeld, er zijn wat stukjes afgebroken en voor het zware werk is hij nu al een tijdje vervangen door een prachtige Kitchenaid. Toch houd ik hem deels voor de herinneringen en deels omdat dit ouwe ding het beter doet dan dat frustrerend lompe nieuwe geval waarvoor hij bij mijn ouders is vervangen. (Wie verzint er nou een mixer waarbij het beslag omhoog wordt getrokken ipv omlaag wordt geduwd.) En soms is handmixen gewoon het beste voor de taart of voor jezelf, niks helpt je gefrustreerde zelf als 10 minuten beslag figuurtjes maken met zo'n trillend, herrieding in je hand. Maar ja dat weet je niet als je twijfelt over je eigen kunde om zoiets simpels als een appeltaart te bakken dus ga aan de slag en maak dit weekend zo'n taart. Voor veel mensen of juist alleen voor jezelf, wat jij wilt, het is even makkelijk. Ik geef je een klein How to- tje om ervoor te zorgen dat je vol moet aan je taartje begint, dan kom je er zelf wel achter dat je het kan.


Stap 1: Koop een appeltaartmix. Dat kan simpelweg tegelijk met de rest van je boodschappen. Ze verkopen het in elke supermarkt, bij de bakspullen.

Stap 2: Koop ook even wat appels, die zitten niet in dat pak namelijk. En hier komt het heerlijke appeltaart geheim: koop minstens 3 verschillende soorten appels. En dan bedoel ik niet verschillende namen, maar verschillende soorten. Ik raad aan: jonagold (zoet en sappig), goudreinette (heerlijke bakappel) en groene appels (lekker zurig).

Stap 3: Verder nodig: custardpoeder (staat meestal in de buurt van de appeltaartmix en zit ook in zo'n pak), een beetje kaneel, rozijntjes en walnoten zijn lekker om erbij in te doen. Zorg ook dat je de rest van de ingredienten hebt die het pak zegt dat je nodig hebt zoals suiker.

Stap 4: Maak het deeg zoals op de verpakking staat. Haal 1/4 stuk eraf. Maak van beide stukken een bal en druk deze plat tot 3 cm dikte. Wikkel ze beide strak in huishoudfolie en leg in de koelkast.
Snijdt de appels in blokjes en doe ze in een grote kom. Voeg, als je dat lekker vindt, rozijntjes, walnoten en/of kaneel toe. Dit kan gewoon op gevoel, doe wat je lekker lijkt. Alleen de kaneel zou ik houden op niet meer dan een eetlepel. Meng de suiker en eventuele overige ingredienten erdoor (zie het pak).
Strooi een eetlepel custardpoeder over alles en meng goed doorelkaar.

Stap 5: Maak je een grote appeltaart, pak dan een springvorm of taartvorm van ongeveer 26 cm. Maak je kleine taartjes, pak dan een muffinbakvorm.
In het geval van de springvorm: Haal de rand eraf, doe een stuk bakpapier over de bodem en doe de rand er weer op.
Vet de springvorm of muffinvorm in met boter, of beter nog: crisco, een plantaardig vet. Doe een handvol bloem in de vorm en klop dit rond totdat alles bedekt is. Klop het overig bloem boven de prullenbak of je wasbak eruit.

Stap 6: Leg een stuk bakpapier op je aanrecht, pak huishoudfolie en je deegroller. Haal het grote stuk deeg uit de koelkast en wees niet bang. Deeg oordeelt niet, en als het uitrollen mislukt, kan je gewoon opnieuw beginnen. Leg het deeg in het midden van het bakpapier en leg er een vel huishoudfolie overheen ter grote van het bakpapier. Begin met uitrollen, draai het bakpapier elke keer een stuk bij zodat je deeg enigzins rond blijft. (Dit is alleen belangrijk bij de springvorm). Duw niet te hard met je roller, laat de roller het werk doen. Als je deeg de omvang van je springvorm plus de rand heeft bereikt, mag je ophouden. Dat wil dus zeggen dat als je springvorm 26 cm is, je nog 6 cm voor de rand erbij moet tellen en je een diameter van 32 cm nastreeft.

Stap 7:
Springvorm:
Trek het huishoudfolie van het deeg af. Til het bakpapier op en leg je roller eronder, in het midden. Til daarmee alles op. Leg de rand van het deeg 3 cm over de rand van de springvorm en leg het met behulp van het bakpapier over de vorm heen. Het zou nu netjes gecentreerd moeten liggen, zo niet dan kan je het nog voorzichtig verplaatsen. Als het deeg goed ligt, trek dan het bakpapier eraf. Ga nu NIET de rand zomaar naar binnen duwen. Pak het deeg op en laat het naar binnen zakken, zodat het deeg niet uitrekt. Druk het voorzichtig aan. Je kan nu nog een mooi randje maken, of niet. Probeer maar, het is net klei :)

Muffinvorm: Druk rondjes uit met een glas of een deksel van een pot oid, die de diameter hebben van de bodem plus de rand van de muffinbakjes. Beweeg het glas (of wat je dan ook gebruikt) een klein beetje heen en weer om zo het deeg los te snijden. Trek het huishoudfolie eraf en til de deeg rondjes voorzichtig op. Positioneer ze boven een muffinvormpje en laat ze er voorzichtig in zakken. Rek het deeg niet uit. Druk het dan voorzichtig aan.

Zet de vorm 10 minuten in de koelkast zodat het deeg weer stevig wordt.

Stap 8: schep de vulling in de vorm(pjes) en verspreidt deze met je hand of de achterkant van een lepel. Zet de vorm weer in de koelkast totdat je klaar bent met het tweede stukje rollen.

Stap 9:  Rol je andere stukje deeg op dezelfde wijze uit en snijdt hier repen uit. Leg die over de taart. Je kan ze door elkaar 'vlechten' als je wilt, of niet, het maakt niet zoveel uit. Druk ze bij de rand aan de rest van het deeg.

Stap 10: bak de taart af zoals op de verpakking staat. Een fruittaart is af als je ziet dat het sap een beetje borrelt aan de randen en de taartbodem een beetje loskomt van de bakvorm. Laat de taart in de vorm in ieder geval voor een deel afkoelen zodat de sap kan indikken. Dit zorgt ervoor dat als je de taart snijdt, het sap er niet uit komt. Beter is om appeltaart helemaal te laten afkoelen zodat de bodem goed uithard en de taart makkelijk te snijden is. Je kan m daarna altijd een paar minuutjes in de oven zetten om weer warm te maken.

Als je wat meer ervaring hebt, kan je de taartbodem ook zelf gaan maken. Het basisrecept deeg is niet moeilijk en maakt een goede appeltaartbodem.

Maak er wat moois van!dinsdag 14 mei 2013

Cupcakes voor twee: Rozenwater cupcakes met cream cheese frosting

Recept van de week

Een cakeje wat je makkelijk in 30 minuten kan maken, heerlijk smaakt en te delen is met je liefje, of dat nu je geliefde, je vriendin, je kind of je maag is ;) Dit recept is ideaal voor iedereen die wel eens van een taartje wil genieten zonder de verleiding tot nog meer eten of nog 10 andere mensen te moeten uitnodigen.


Rozenwater cupcakes met cream cheese frosting 
(maakt 2 cupcakes!)

Gemaakt voor moederdagBenodigdheden:

Cupcakes
1 eiwit
25 gram suiker (zelf gebruik ik rietsuiker maar kristalsuiker kan ook)
30 gram boter, gesmolten
30 gram bloem
1 gram bakpoeder, een afgestreken koffielepeltje ongeveer
mespunt zout
10 ml vanille extract
10 ml rozenwater (heb je dat niet, geen nood! Gewoon vervangen voor meer vanille)
+/- 15 ml melk

Frosting
50 gram cream cheese (ook wel philadelphia of zuivelspread in de winkel)
50 gram boter, op kamertemperatuur
suiker naar smaak

Verwarm de oven voor op 175 graden (geen hetelucht). Bekleed een muffin-bakvorm met 2 papieren bakvormpjes.
Doe het eiwit en de suiker samen in een kom en klop een minuutje met een vork. Voeg de vanille en de boter toe en roer tot alles is gemengd. Voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe en roer tot het een gladde massa vormt zonder klonten (eventueel de bloem en bakpoeder zeven als deze veel klontjes bevat).
Roer het rozenwater door het beslag en als laatste de melk. Let erop dat het beslag niet te dun wordt, het moet een beetje stroperig blijven. Verdeel het beslag gelijkmatig tussen de 2 bakvormpjes.

Bak op 175 graden in het midden van de oven tot de cake er droog uit ziet en terugveert als je erop drukt, minstens 12 minuten, daarna checken om de 5 minuten. Haal het bakblik uit de oven en laat de cupcakes daarin afkoelen, liefst op een rooster. Je kan ze nu direct eten, of laten afkoelen en de frosting erop doen, of beter nog zet je ze
een nacht in een luchtdichte doos in de koelkast en frost ze dan. 
Om de cream cheese frosting te maken klop je de boter met een handmixer luchtig (duurt een paar minuten). Klop daarna de cream cheese erdoor tot het goed is vermengd. Voeg suiker toe naar smaak, begin met 1 eetlepel en kijk wat je ervan vind. Hierna kan je de frosting nog kleuren mocht je dat willen. (Met kurkuma bijvoorbeeld. Dit geeft een mooie gele kleur en is niet chemisch :) 
Zet de frosting afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Lepel de frosting bovenop de afgekoelde cupcakes of gebruik een spuitzak om een mooi toefje te maken.
  
De cupcakes en de frosting zijn afzonderlijk van elkaar een paar dagen houdbaar in een luchtdichte doos in de koelkast.  

Maak er wat moois van! © Taart&Art 2013

dinsdag 7 mei 2013

Taart&Art in tekst

Voor de vierde keer heb ik een gedecoreerde taart voor mijn verjaardag gemaakt. Ik doe dit nu dus iets meer dan 3 jaar en ben nu op een plek beland dat ik graag meer werk van mijn hobby zou willen maken. Vandaar natuurlijk Taart&Art maar ook deze blog. Een wekelijkse update van wat ik zoal doe en hoe het ervoor staat.

Niet zolang geleden ben ik voor het eerst gevraagd voor een trouwtaart. Met de proeferij achter de rug is het nu werken aan het ontwerp. Er komen in ieder geval 3D bloemen op dus moest ik weer even naar de winkel om wat extra spullen aan te schaffen. Na een kwartiertje en weer wat euros armer, ben ik nu in het bezit van een veiner om al die mooie lijntjes in de bloemblaadjes te maken en een sugarcraft gun. Langdurig rollen van stukjes fondant met als resultaat een gebobbeld en half gebroken draad is nu verledentijd. (Gelukkig!!) Het enige wat ik nu nog moet hebben is een groter huis want ik weet niet meer waar ik al die spullen moet laten...

Te bestellen via thuisafgehaald.nl
Mini limoenroomtaartjes op thuisafgehaald.nl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...